Vesnicí roku 2009 se stal Tučín na Přerovsku

Vítězem celostátního kola soutěže Vesnice roku 2009 se stala obec Tučín na Přerovsku. Kromě prestižního titulu dostane i dvoumilionovou finanční dotaci na připravované projekty.

Tučín první, druhé Lány na Kladensku a třetí Žernov na Náchodsku. Takové jsou výsledky 15. ročníku soutěže, které vyhlásil ministr pro místní rozvoj Rostislav Vondruška. Hodnotící komise se zaměřila zejména na projekty obce, její spolkovou činnost a soudržnost místních lidí. A proč vyhrál právě Tučín? To je otázka pro starostu vítězné vesnice Jiřího Řezníčka.

"Já si myslím, že za tím stojí život lidí. Tady dobře fungují spolky. Předloni jsme získali Modrou stuhu za společenský život v obci a to nastartovalo vlnu dalšího nadšení. Dnes bychom potřebovali víkendy navíc, abychom stihli všechny naše aktivity. Spolky pořád vymýšlí něco nového a opravdu ten život tam běží."

Místní spolky jsou velmi aktivní. Například dobrovolní hasiči tu nepřetržitě fungují už od roku 1922. Scházejí se tu zahrádkáři, rodiče s dětmi a zajímavé občanské sdružení Sešlost obecních nadšenců.

"Což je skupina lidí, kterým není lhostejný život v obci. Pořádají různé akce jako je kácení máje, vodění medvěda, pochování basy a podobně,"

dodala místostarostka Jana Slaměníková. V obci se pravidelně koná i country festival s originálním názvem Tučínský špekáček.

Do soutěže se letos přihlásilo 325 vesnic. Do celostátního kola pak postoupilo 13 vítězných obcí z jednotlivých krajů. Tučín bojoval o ocenění Vesnice roku už po čtvrté, uvedla místostarostka Slaměníková.

"V současné době žije v obci 450 občanů. Naše obec má dlouholetou historii. První písemná zmínka je už z roku 1351."

S touto cenou je také spojena dotace 2 miliony korun. Kam dotace půjde?

"My máme zpracovaný program obnovy venkova a spoustu připravených projektů. Je to třeba cyklostezka. Chtěli bychom rekonstruovat chodníky nebo zateplit a vylepšit prostředí v mateřské školce. Těch projektů je samozřejmě mnohem víc."

Jak je velký rozpočet obce velikosti Tučína?

"Rozpočet obce je kolem 4 milionů korun, takže pro nás je tato částka velmi významná."

Starosta loňského vítěze Vesnice rou pan Ryza z Lidečka říkal o Tučínu: nevědí, co je čeká. Říkal, že je to náročný závazek.

"Mluvili jsme s ním během vyhlášení v Luhačovicích. Také nás varoval a zhruba připravoval na to, co nás čeká. Ale my jsme pozitivně naladěni a myslím si, že všechno zvládneme."

Pro obec je zisk titulu Vesnice roku velké vyznamenání, ale zároveň i závazek. Podle ministra Vondrušky určitě zvedne sebevědomí místním obyvatelům a dá příklad dalším obcím.