Víkendové bouře si v Česku vyžádaly dvě lidské oběti

Následky bouře

Připravil Josef Kubeczka.

Dvě oběti na životech, množství popadaných stromů, poškozené střechy a zničené elektrické vedení mají na svědomí víkendové bouře nad Českou republiko. Už v pátek zahynul v kempu u Chlumu u Třeboně na Jindřichohradecku osmnáctiletý mladík, když na něj spadl strom. Na Jihlavsku kvůli vyvráceným stromům vykolejil vlak. Nehoda se naštěstí obešla bez zranění. Kroupy, vítr a silný déšť působil škody i na dalších místech zejména Vysočiny, Jihočeského, Středočeského a Královéhradeckého kraje.

Nejhorší situace byla ze soboty na neděli na Kroměřížsku, kde padající strom usmrtil starší ženu. Následky vichřice, při níž padaly kroupy jako holubí vejce, pomáhali likvidovat i vojáci. Kromě desítek polámaných stromů, rozbitých oken a zničené úrody strhl vítr střechu na tamním domově důchodců a na třech dalších činžovních domech. Na Holešovsku dosáhla vichřice rychlosti 126 kilometrů za hodinu. Největší hmotné škody napáchala přímo v Holešově, což potvrdili tamní obyvatelé:

"Během deseti minut možná se to odehrálo. Velké kusy ledu padaly, to bylo něco mimořádného. Každý, kdo byl na pokoji a mohl, tak si to vytíral, sbíral tu vodu, která vnikala dovnitř dveřma. Manželka nemohla udržet okno, tlak větru jí to otvíral, tak jsem jí pomohl. Pak to začalo bušit, krupobití, rozbilo nám to okno, voda nám samozřejmě crčela dovnitř, tak jsme to museli sušit fénem. Z letiště říkali, že tady šel vír, jako tornádo."

Zda to skutečně tornádo bylo, jsme se zeptali meteorologa Petra Podvaly z holešovské stanice Českého hydrometeorologického ústavu:

"Byla to bouřka spojená s vichřicí. To způsobilo škody. Ono by to nejlíp bylo vidět na leteckých snímcích. Je skutečně možné, že to bylo i slabé tornádo, ale já si myslím, že to byla jenom vichřice."

Zemědělcům z Kokor na Přerovsku vítr shodil pětihektarovou chmelnici. Následky řádění živlů odstraňovali také v Brně-Tuřanech, kde hasiči museli odřezat a sundat kupoli kostela, protože hrozilo její zřícení. Postižena byla také zoologická zahrada Lešná u Zlína, kde vichřice vyvrátila v historickém zámeckém areálu asi padesát stromů, některé staré 200 let, a tudíž zařazené do seznamu českých nemovitých památek. Na Moravě, ale i v Čechách bylo nutno evakuovat několik dětských letních táborů. Jihočeským energetikům způsobilo přerušení rozvodných sítí odhadované škody ve výši dva a půl až pět milionů korun.

Meteorologové naštěstí nepředpokládají, že by se ničivé bouře mohly v nejbližších dnech opakovat. Potvrdil nám to Luboš Moravčík z Českého hydrometeorologického ústavu v Praze:

"Bouřky by neměly být příliš silné, řekl bych podstatně slabší a většinou jenom v Čechách. Na Moravě se bouřky nebudou vyskytovat."