Vláda dokončila všechny zákony související s reformou veřejné správy

vláda ČR

Česká vláda ve středu dokončila všechny zákony, které souvisejí s reformou veřejné správy. Pokud je parlament přijme, nová podoba systému úřadů začne fungovat od prvního ledna roku 2003. Další podrobnosti zjišťoval Josef Kubeczka.

Zákony, jejich návrh vláda schválila, především upravují převod pravomocí z okresních úřadů, které mají zaniknou k 31. prosinci příštího roku. Zánik činnosti okresních úřadů se téměř nedotkne právních poměrů v Praze, kde okresní úřady nepůsobí. Malou část kompetencí zanikajících článků veřejné správy převezmou krajské úřady, většinu pak tzv. pověřené obce, kterých má být podle ministra vnitra Stanislava Grosse přibližně 195:

"Platí to, že za záležitostmi, za kterými dnes lidé jezdí na okresní úřady, budou po 1. lednu 2003 jezdit na své pověřené obecní úřady. To znamená, že se ve většině případů přiblíží výkon těchto činností blíže k uživateli, tedy k občanům České republiky."

Lidé si tak na úřadech v pověřených obcích budou vyřizovat například občanské a řidičské průkazy, pasy anebo výplatu sociálních dávek. Podle ministra Grosse reforma veřejné správy by také měla znamenat snížení počtu zaměstnanců správních úřadů:

"Je počet úředníků, který se touto reformou nesníží, ale je počet dalších zaměstnanců ze státních prostředků, kteří dnes vykonávají například obslužné činnosti na okresních úřadech, a tento počet se bude snížovat. Je logické, že například v mzdové účtárně na obecním úřadě už dnes své lidi mají a nebudou potřebovat, aby tito lidé přišli z okresních úřadů."

Kabinet také schválil návrh novely zákona o platech představitelů státní moci. Politici a další ústavní činitelé tak zřejmě přijdou o některé výhody. Jejich platy se budou napříště odvozovat od průměrného platu v rozpočtových a příspěvkových organizacích. Dosud se příjmy ústavních činitelů řídily nejvyšší tarifní třídou ve státní správě. Platy členů vlády, Parlamentu, předsedy Nejvyššího kontrolního úřadu, ředitele Bezpečnostní informační služby a ústavních soudců tak porostou v budoucnosti pomaleji. Podle vicepremiéra Pavla Rychetského nebudou mít představitelé státní moci v době zdravotní neschopnosti nárok na plný plat po dobu šesti měsíců, ale pouze tří:

"Další změna je v tom, že se odstraňují všechny duplicity. Jako příklad uvedu: dnes má poslanec, který je například předsedou výboru nebo klubu, nebo senátor současně nárok na paušální finanční náhradu cestovních nákladů a ještě má nárok na auto s platební kartou. Tyto duplicity se samozřejmě odstraňují a není možné pobírat obojí ze stejného titulu."

Vláda rovněž rozhodla o prodeji likérky Jan Becher - Karlovarská Becherovka. Devětapasetátiprocentní podíl státu prodá firmě Salb, ovládané francouzským lihovarnickým koncernem Pernod Ricard. Ministři nakonec kývli i na privatizaci automobilky Tatra. Tu by měla získat americká firma SDC International, která se o Tatru zajímala od roku 1998.