Vláda jednala o dani z nemovitosti, o spotřebních daních, podpoře bydlení

Vláda na pondělním jednání, kterého se účastnil prezident Václav Havel, a to kvůli sporu o jmenování Zdeňka Tůmy novým guvernérem České národní banky, mimo jiné jednala také o návrhu zákona o dani z nemovitostí, o spotřebních daních, podpoře bydlení. Pokračuje Kateřina Brezovská.

Jak informoval mluvčí vlády Libor Rouček, ministři rozhodli o tom, že současný zákon o spotřebních daních v budoucnu nahradí pět zákonů týkajících se jednotlivých komodit, z kterých se spotřební daně platí. Kabinet dále odhlasoval ministerstvem financí podruhé předložený návrh zákona o dani z nemovitostí. Pokud vláda prosadí svůj plán, čeká čeká majitele domů, bytů a půdy úplně nový výpočet daně z nemovitosti. Jak uvedl mluvčí vlády Libor Rouček, její výše bude daleko víc záviset na skutečné ceně stavby či pozemku. To znamená, že zatímco dnes se stejná daň platí z ruiny i z velkolepé novostavby, pokud mají stejnou rozlohu a stojí ve stejně velké obci, podle návrhu vlády by měla být daň z hodnotnějších staveb daleko vyšší. Změny v dani z nemovitosti však musí ještě odsouhlasit poslanci a senátoři. I pak by začaly platit až po roce 2003. Hodnotu domu, bytu či pozemku přitom bude stanovovat finanční úřad. U domů a bytů, které slouží k bydlení, by se podle představ vlády daňový základ snižoval na polovinu. Sazba daně by se měla pohybovat mezi 0,01 a 0,2 procenty z odhadnuté ceny nemovitosti. Například u domu, jehož hodnota byla finančním úřadem stanovena na dva miliony korun a kde se dnes platí daň něco přes tisíc korun, by se pak roční daň mohla pohybovat mezi 200 Kč a 4000 Kč.

Váda nařízením také rozhodla, že Státní fond rozvoje bydlení uvolní letos 765 milionů korun na vládní programy podporující výstavbu nájemních bytů. Jedná se o výjimečné opatření, které bude platit pouze v letošním a příštím roce a potom už státní fond bude financovat pouze své vlastní programy, které převážně spočívají v podpoře úvěrů a jejich garantování.