Vláda schválila balík protikrizových opatření, která doporučil NERV

Foto: ČTK

Snížení odvodů na sociální pojištění, zrychlení odpisů nebo podpora exportu patří mezi hlavní kroky, kterými chce kabinet pomoci podnikatelům za současné hospodářské krize. V neděli o návrzích ministerstva financí jednala Národní ekonomická rada vlády. Ministři balíček protikrizových opatření schválili toto pondělí, zákonodárcům je chce premiér představit už ve středu.

"Já s tím tak trochu spojuji i osud své vlastní vlády",

uvedl premiér v nedělním telemostu ze Slovenska. Připustil také, že letošní schodek státního rozpočtu může překročit až tři procenta HDP. To by mohlo ohrozit přijetí eura. Ministr financí Miroslav Kalousek po jednání NERVu zhodnotil dopad některých opatření:

"Zrychlené odpisy samozřejmě znamenají nějaký propad na dani z příjmu, ale také znamenají velkou investiční pobídku pro soukromé investory. Snížení sociálního pojištění pro lidi s nižším a středním příjmem znamená pomoc při udržení těchto lidí na pracovním trhu, protože náklady s jejich prací jsou nižší a to zase šetří státnímu fiskálu výdaje na výdajové straně."

Vláda chce podnikatelům také rychleji vracet daň z přidané hodnoty nebo zvýšit státní záruky za úvěry, které banky podnikatelům poskytují. NERV na druhé straně odmítl návrh na znovuzavedení tzv. švarcsystému, tedy zaměstnávání lidí na živnostenský list:

"Na švarcsystém přišla řeč, ale většina se shoduje, že kombinace zavedení slevy na sociálním pojištění s budoucím rozšířením limitu hodin, kdy je možné pracovat na dohodu, je lepším řešením,"

potvrdil ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas. Celkový přístup Národní ekonomické rady vlády k vládním návrhům popsal její člen, analytik ČSOB Tomáš Sedláček:

Zleva: Petr Nečas,  Mirek Topolánek a Martin Říman,  foto: ČTK
"My jsme se snažili být co možná nejkonzervativnější, to znamená nezadlužovat naši republiku přespříliš. My jsme se spíš klonili k těm návrhům, kde jsme sebrali peníze z budoucích let právě do roku 2009. Tak, aby se celkové zadlužení nezvýšilo, jenom se koncentrovalo do toho krizového roku 2009."

Zcela opačně chce proti dopadům hospodářské krize postupovat opozice:

"Myslím si, že se stát musí zadlužit, například v dotacích úroků z úvěrů. Musí se zadlužit vůbec pro pomoc občanům,"

řekl pro Českou televizi předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik. Šéf sociální demokracie Jiří Paroubek s dílčími návrhy NERVu sice souhlasí:

"Zrychlení odpisů, to je myslím logický krok, jsme ochotni k podpoře takového zákona."

Jinak ale chce ČSSD zavést třicetiprocentní zdanění pro lidi s příjmem nad sto tisíc korun měsíčně. Současně chce zvýšit podporu v nezaměstnanosti až na osmdesát procent pobírané mzdy a prodloužit dobu, po kterou by ji stát vyplácel. To by ale podle vládních ekonomů vedlo jen k ještě hlubšímu propadu státního rozpočtu. I tak by si státní intervence do ekonomiky letos mohly vyžádat zhruba 73 miliard korun.