Vláda schválila návrh volebního zákona

Stanislav Gross

Vláda ve středu předložila novelu volebního zákona, podle kterého by měly proběhnout parlamentní volby už v příštím roce. Za poslední rok je to už druhá novela volebního zákona, kterou vláda předkládá. Pokračuje Jaromír Marek.

První reformu volebního zákona, která vycházela ze smluvně opoziční smlouvy mezi vládní sociální demokracií a opoziční občanskou demokratickou stranou, zpochybnil Ústavní soud, když některé části novely označil za protiústavní. Zejména šlo zavedení většinových prvků do volebního systému, které by omezilo vstup menších stran do Parlamentu. Zároveň Ústavní soud rozhodl, že nejpozději v únoru 2002 - sto dní před volbami - musí být nová pravidla. Pokračuje ministr vnitra Stanislav Gross.

"Je to nejzazší termín, kdy jsme mohli zákon projednávat, tak abychom neohrozili termín konání voleb do Poslanecké sněmovny v příštích volbách."

A s čím vláda v novele počítá?

"Počítáme se čtrnácti volebními obvody, předpokládáme, že volební dny budou dva, pátek a sobota. Tak by měli možnost volit všichni, kteří budou chtít využít svého volebního práva. Co se týče koalic, Ústavní soud neshledal na původní konstrukci koalic nic protiústavního, tak vláda navrhuje v původním znění."

To znamená, že pro vstup do Parlamentu musí každá strana získat 5% hlasů a tak například čtyřkoalice musí získat minimálně dvacet procent voličů. S tím však nesouhlasí a tento bod nejspíš vyvolá při projednávání zákona největší názorové střety. Podle Karla Kuhnla z Unie svobody znamená sčítání pětiprocentních klauzulí fakticky "zákaz koalic" a čtyřkoaliční senátoři nedávno podali vlastní návrh, který zavádí jednotné pětiprocentní kvórum pro vstup stran, hnutí i koalic do parlamentu. Na novém volebním zákoně se ovšem budou muset politické strany dohodnout rychle, jinak bude konání voleb příštím roce ohroženo.