Vláda určila limity pro beztrestné pěstování omamných rostlin

lysohlavky.jpg

Vláda určila limity pro beztrestné pěstování omamných rostlin. Patří mezi ně například konopí, kokainovník, kaktusy obsahující meskalin nebo houby lysohlávky. Tolerované množství drogy je zatím dáno jen interními policejními tabulkami. Nikdo tak vlastně neví, co si představit pod pojmem "větší než malé množství drogy" dané trestním zákoníkem.

Kolik rostlin budou moci lidé beztrestně pěstovat či kolik hub nasbírat, upřesnila ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová.

"Pokud jde o houby, tak za množství větší než malé bude od 1. ledna považováno více než 40 kusů a u rostlin je to víc než pět kusů rostlinek."

Lysohlávky jsou nejsnadněji dostupnou skupinou drog, rostou totiž po celé České republice. I u těch je však nebezpečí předávkování a jedinec nikdy neví, jak vysoká dávka na něj bude působit. Určité obavy vzbudilo rozhodnutí vlády mezi pěstiteli kaktusů. Z těch by se mohli kvůli látce meskalin, kterou některé kaktusy obsahují, stát zločinci. Česko se podle komentářů v tisku, zařadilo mezi země s liberální drogovou politikou. Návrh tak nekriminalizuje pěstitele pár rostlinek konopí nebo lidi, kteří vyrazí jednou za rok do lesa na lysohlávky. Nejde už o trestný čin, ale o přestupek. Za ten je možné od ledna dostat až patnácti tisícovou pokutu. Ředitel národní protidrogové centrály Jakub Frydrych, který se na přípravě tabulek podílel, řekl, že se rozhodně nejedná o legalizaci drog.

"Tato hranice, která určuje množství větší než malé, vypovídá pouze o tom, jaké množství bude považováno za trestný čin a jaké bude stíháno jako přestupek. To znamená, že držení jakéhokoliv množství látky, která je zákonem zakázaná, je protiprávní. Na tom tato novela nic nemění."

Psycholog Ivan Douda z nadace Drop in se domnívá, že i u většího množství by se ještě měly případy posuzovat individuálně.

"To znamená, za jakým účelem je to určité množství drženo nebo za jakým účelem jsou rostliny nebo houby pěstovány. Existuje i možnost pěstovat to konopí k léčebným, technickým účelům. Čili měl by být prostor pro reálné posouzení individuálního případu. A to by mělo mít přednost před tím jasným: to je moc a to je málo."

Vláda zatím schválila tabulku pro omamné rostliny a nikoliv pro drogy. O té chce podle premiéra Jana Fischera rozhodnout za dva týdny. Podle návrhu ministerstva spravedlnosti by stíhání hrozilo až za více než 15 gramů sušené marihuany nebo více než dvou gramů pervitinu, kokainu nebo heroinu. Vládní nařízení mají upřesnit nový trestní zákoník, který bude účinný od 1. ledna. Kroky vlády přivítal vedoucí Národního monitorovacího střediska pro drogy a drogové závislosti Viktor Mravčík. Podle jeho slov je to dobré pro soudy, policii i uživatele. Dosud se stávalo, že co jeden soud považoval za množství malé, druhý mohl považovat za množství větší než malé a mohl člověka odsoudit za trestný čin.