Vláda vyjádřila plnou podporu české policii při jednání MMF a SB. Dvě z iniciativ proti ekonomické globalizaci už představily svůj program

Vládní kabinet ve středu také plně podpořil českou policii před blížícím se pražským jednáním Mezinárodního měnového fondu a Světové banky. Novinářům to na tiskové konferenci řekl premiér Miloš Zeman. Upozornil však, že hlavní náplní dnů 26. až 28. září nebudou demonstrace odpůrců těchto institucí, ale právě jednání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky. Více k tomu Eva Petržílková:

Přípravy na zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky v Praze jsou dokončeny. Konstatuje to zpráva vládního zmocněnce pro tyto akce. Kabinet, jak řekl premiér Miloš Zeman, při projednávání zprávy vyslovil plnou podporu policii, která by měla chránit majetky a zdraví občanů při očekávaných demonstracích: Místopředseda vlády a ministr financí Pavel Mertlík k tomu doplnil, že policie má před sebou nelehký úkol, který v České republice v poslední době neměl obdobu. Podle ministra však začalo jednání obou nadnárodních institucí v jistém smyslu už v úterý, kdy Světová banka v Praze představila svou zprávu o světovém rozvoji za minulý rok. Ta se, společně s podobným materiálem MMF, stane základem pro diskusi na výročním zasedání. Formální rozpravu výročního zasedání obou finančních institucí zahájí 26. září v pražském Kongresovém centru prezident Václav Havel.

Na zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky se ale připravují jak finančníci, tak jejich odpůrci. Dvě z iniciativ proti ekonomické globalizaci už představily svůj program...

Jako protipól zasedání obou finančních institucí připravují zástupci hnutí Duha, Přátelé země a sdružení Milostivé léto diskusní fórum s názvem "Jiná zpráva", které se uskuteční mezi 24. a 27. zářím v kostele sv. Salvátora a v Městské knihovně v Praze. Jedná se o konferenci nevládních organizací z celého světa. Účast svých viceprezidentů přislíbily organizátorům diskusního fóra Světová banka i Mezinárodní měnový fond. Podle pořadatele fóra Petra Hlobila z mezinárodní organizace CEE Bankwatch Network budou témata diskuse velmi zajímavá... Alternativu k politice MMF a SB má nabídnout i Kontrasummit 2000. Ten mezi 22. a 24. zářím uspořádá na třech místech Prahy Iniciativa proti ekonomické globalizaci (INPEG). Má být jakýmsi "zrcadlovým obrazem" zasedání světových finančníků v Praze. Vedle sociologů, filozofů a ekonomů, kteří mají výhrady k politice obou finančních institucí, vystoupí na kontrasummitu podle organizátora Davida Lorence také lidé, jejichž osudu se činnost světových finančních institucí dotkla.

Odpůrci summitu se ale také připravují na protestní akce v akčním kempu nedaleko Prahy. Trénují zdravotnické dovednosti, nenásilnou blokádu, učí se, jak odpovídat na otázky novinářů a malují transparenty. Místo, kde se kemp nachází, však prozradit nechtějí. Viktor Piorecký, tiskový mluvčí Iniciativy proti ekonomické globalizaci, to Českému rozhlasu zdůvodnil takto: Tábor, kde se připravují odpůrci summitu Mezinárodního měnového fondu a světové banky, se chystají jeho organizátoři představit novinářům až v sobotu.

Autor: Eva Petržílková
spustit audio