Vláda zvýšila životní minimum

peníze

Inflace se přehoupla přes pět procent a vládní kabinet v důsledku růstu cen přistoupil ke zvýšení životního minima. Od 1. října vzrostou i ostatní dávky státní sociální podpory, které z minima vycházejí. Podrobnosti má Zdeňka Kuchyňová.

V průměru se životní minimum zvýšilo o 7,6 procenta. Jeho výše je důležitá zejména pro přiznání a výpočet dalších sociálních dávek. Kolik kdo po zvýšení dostane je však velmi individuální, neboť tato částka závisí například na věku žadatele či velikosti rodiny. Jak uvedl ministr práce a sociálních věcí Vladimír Špidla, životní minimum se dělí na dvě části.

"Částky na výživu a ostatní základní osobní potřeby se zvýší o 5,9 procenta a částky pod pojmem nezbytné náklady na domácnost o 12 a půl procenta , protože se ve spotřebním koši ukazuje , že náklady na bydlení nebo na domácnost narůstají rychlejším tempem než ostatní náklady rodiny. "

Dosud jsme mluvili jenom v procentech. Reálně zvýšení životního minima znamená, že například dospělý člověk místo dosavadních 3770 korun dostane po přidání 4100. Slova ministra Vladimíra Špidly o růstu nákladů na bydlení potvrzují rostoucí nájmy. Například za menší byt lidé platí kolem 2000 korun a odčerpají si tak z peněz na měsíc zhruba polovinu. Zároveň s vyšším životním minimem se vládním nařízením zvyšují i další sociální dávky, například přídavky na děti či porodné. To se při narození jednoho dítěte zvyšuje z 6400 korun na 8400. Tato částka pokryje zhruba náklady na pořízení nového kočárku. Při narození dvou dětí tato suma činí přes dvacet tisíc a pokud by to byla paterčata, dostali by rodiče přes 84 tisíc. Vyšší sociální dávky znamenají zátěž pro letošní i příští rok. Podle Vladimíra Špidly s tím rozpočet počítá.

"Kvantifikace je 830 miliónů do konce tohoto roku. Je to poslední čtvrtletí. Čili kdybych to velmi zjednodušil , tak celoročně se ta částka pohybuje kolem dvou a půl miliard."

Tato částka bude muset pokrýt i zvýšení dalších příspěvků, které se z životního minima propočítávají. Zvýší se tak například podpory pro nezaměstnané, příspěvky na bydlení a další dávky, jako například příplatek pro bezmocnost, vyplácený některým důchodcům.