Vladimír Špidla umlčel vlastní nespokojence

Premiér ČR a předseda ČSSD Vladimír Špidla, foto: ČTK

Kritizovat vlastní vládu už nebude pro poslance sociální demokracie tak jednoduché jako doposud. Premiér Vladimír Špidla je v sobotu do jisté míry umlčel. Podařilo se mu to krátce poté, co se minulé úterý objevil dopis, ve kterém přes dvacet sociálně demokratických poslanců kritizovalo vedení strany za špatnou komunikaci a ústupky koaličním partnerům ve vládě. Sobotní jednání ústředního výboru strany sledoval Josef Kubeczka.

Premiér ČR a předseda ČSSD Vladimír Špidla,  foto: ČTK
Šéf strany Vladimír Špidla využil toho, že do Prahy přijeli lidé z regionů, kteří ho vesměs podporují, děsí se nejednoty a nelíbí se jim postup poslanců. Díky jejich hlasům se mu podařilo prosadit a schválit tento návrh:

"Ústřední výkonný výbor ukládá všem členům a funkcionářům zdržet se při veřejných vystoupeních výroků zpochybňujících kvalitu kandidátů a kandidátek a mediálních polemik oslabujících volební úsilí strany."

Kritiku vedení sociální demokracie za špatnou komunikaci se členy strany bude znovu řešit poslanecký klub ve čtvrtek.

Spory uvnitř sociální demokracie, které nevyřešil ani výkonný výbor strany, nechávají v klidu její koaliční partnery. Podle šéfa lidovců Miroslava Kalouska změny koaličních dohod, které prosadili sociální demokraté ze strachu o svoje voliče, jsou přijatelným kompromisem a nevybočují z dohodnutých mantinelů. Narážky některých sociálních demokratů na vedení strany, aby přitvrdilo v jednání s koaličními partnery, Kalousek okomentoval jako jejich interní záležitost.

Zasedání Ústředního výkonného výboru ČSSD,  14. února v Praze,  foto: ČTK
"My jsme připraveni koaliční dohody dodržovat a já jsem přesvědčen, že vláda splní své programové prohlášení. Současná diskuse je diskuse uvnitř sociální demokracie, to je vnitrostranická nikoliv koaliční záležitost a sociální demokracie si ji musí vyřešit sama."

Nejsilnější opoziční Občanskou demokratickou stranu současné rozpory v sociální demokracií a vládní koalici vůbec nezajímají. Podle šéfa občanských demokratů Mirka Topolánka je ODS nechce využít k převzetí moci, ale jenom proto, že to jednoduchým způsobem neumožňuje Ústava.

"Jenom to, že Ústava neumožňuje jednoduše vyvolat předčasné volby mě vede k opatrnosti, nicméně my si myslíme, že by měly být znovu rozdány karty. Je to ale zablokovaná situace. Je zcela evidentní, že Unie svobody už žádnou změnu nechce. Ta chce spíše prosadit změnu volebního zákona. Lidovci chtějí uhrát svých 8 - 9 procent na těch tématech, na které oněch 8 - 9 procent slyší a v tomto smyslu z vládní koalice neodejdou."

Mirek Topolánek je ale přesvědčen, že vláda už není schopná se na čemkoli shodnout.