Vládní krize se nekonala

Jiří Vyvadil, foto: ČTK
0:00
/
0:00

K antickému divadelnímu prvku deus ex machina přirovnává český tisk odvolání Jiřího Vyvadila z ministerstva spravedlnosti, kde působil ve funkci náměstka šéfa tohoto resortu. Jeho kulantním vyvedením z ministerské oběžné dráhy byla zřejmě zažehnána pro vládu nepříjemná koaliční krize.

Jiří Vyvadil,  foto: ČTK
Přibližme si hlavní aktéry případu. Premiérův poradce Jiří Vyvadil je soudcem Nejvyššího správního soudu a byl jeho předsedou Josefem Baxou dočasně přidělen na ministerstvo spravedlnosti ke stáži. Na přání vládních sociálních demokratů se stal náměstkem ministra a měl se věnovat reformě justice. Dlouhodobě si však nepadli do oka se šéfem tohoto resortu a zároveň koaličních unionistů Pavlem Němcem, který se rozhodl svého náměstka odvolat z funkce. Důvodem k tomu mělo být lednové setkání Jiřího Vyvadila se stíhaným podnikatelem Tomášem Pitrem, jehož záměry ohledně prodeje strategického podniku Setuza vládu zajímaly. Zatímco ministr Němec nebyl o této schůzce informován, premiér a místopředseda nejsilnější vládní strany, tedy sociální demokracie, Jiří Paroubek ano. Zřejmě i proto reagoval Jiří Vyvadil na hrozbu odvolání z funkce poměrně sebevědomě: "Vy si myslíte, že je možné odvolat člověka, který jedná jménem předsedy vlády?"

Ministr spravedlnosti Pavel Němec,  foto: ČTK
Padla však kosa na kámen. Předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa totiž odvolal svůj souhlas se stáží Jiřího Vyvadila na ministerstvu spravedlnosti s odůvodněním, že mohl porušit soudcovské povinnosti tím, jak se vyjadřoval v médiích. Některé jeho aktivity také údajně byly příliš politické. Ministr Němec toto rozhodnutí s ulehčením svému náměstkovi oznámil. Ještě před týdnem sice prohlásil, že Vyvadil snižuje důvěru v justici jako celek, návrh kárnému senátu, aby zkoumal jeho aktivity, ale dávat nebude: "Přestože jsem oprávněn takový návrh podat, tak já jsem hodnotil činnost doktora Vyvadila spíše jako náměstka na ministerstvu spravedlnosti. Myslím si, že je správné, aby chování doktora Vyvadila jakožto soudce Nejvyššího správního soudu hodnotil především jeho nadřízený. Ten avizoval, že se jednáním doktora Vyvadila jakožto soudce bude zabývat bez zbytečného odkladu."

Vyústění problému premiéra Jiřího Paroubka zaskočilo, ale do sporu Němec-Vyvadil zasahovat nechce: "Je to trošku překvapivé rozhodnutí, ale já ho respektuji. Oba pánové si nerozumějí, a takto by to pro práci na ministerstvu spravedlnosti nebylo dobré. Myslím si, že tohle je určité řešení."

Spokojení tedy mohou být všichni, vládní krize se nekoná. Zajímavé jsou pohledy českého tisku na celý případ. Listy vesměs zdůrazňují, že se ministr Němec mohl tentokrát pustit do boje s premiérem směle, protože mu už nyní nejde o vládní křeslo, ale o zviditelnění před volbami. Poukazují také na to, že Jiřího Vyvadila jeho politické ambice řadí "do šiku premiérových talentů", jako jsou ministr zdravotnictví David Rath a šéf kultury Vítězslav Jandák.