Soud rozhodl o exekuci firmy Setuza - výroba pokračuje

Setuza, foto: ČTK

Soud v Ústí nad Labem rozhodl o exekuci firmy Setuza. Stalo se tak jen několik hodin poté, co o návrhu řešit touto formou čtyřmiliardovou pohledávku státu rozhodla na uzavřeném zasedání vláda. A příchod exekutorů byl stejně rychlý jako rozhodnutí soudu. Již ve středu v noci zapečetili kanceláře na ústředí v Praze a ve výrobních závodech v Ústí nad Labem a v Olomouci. Proč se vláda rozhodla pro exekuci a proč soud rozhodl v takové rychlosti? Na to se pokusí odpovědět Zdeňka Kuchyňová.

Setuza,  foto: ČTK
Severočeská Setuza je největším zaměstnavatelem v regionu. Mezi lidmi je známá především jako výrobce olejů, pracích prášků, mýdel a zubní pasty. Vyrábí však také suroviny pro biopaliva a je spojována s kontroverzním podnikatelem Tomášem Pitrem, kterého bývalý premiér Paroubek dokonce označil za "nepřítele státu."

S dluhem Setuzy si stát neví rady už dlouho. O jeho platnosti se vedou soudní spory a ještě nejsou definitivně rozhodnuty. Stát se pokusil o řešení letos na jaře, kdy vyhlásil veřejnou soutěž. Přihlásilo se několik zájemců, mezi nimi i vlivná finanční skupina PPF, vláda však tendr zrušila. Tehdejší ministr zemědělství Jan Mládek uvedl podle tisku dva důvody. Za prvé - odcházející vláda už k tomu nemá mandát. Za druhé - dluh má právní vady a soudy by měly nejprve rozhodnout, zda skutečně existuje. Současná vláda je sice v demisi, do řešení se však přesto pustila. Podle premiéra Mirka Topolánka se rozhodovala mezi čtyřmi variantami, jak dluh Setuzy řešit. Premiér upřesnil důvody, které nakonec vládu k exekuci vedly.

"Na prvním místě jsou hlediska ekonomická, na druhém místě mezinárodní a to z hlediska nedovolené veřejné nebo státní podpory a teprve na třetím místě také bezpečnostní. To mohu potvrdit."

Za bezpečnostními důvodu se mohou skrývat obavy státu, že firmu dál ovládá podnikatel Pitr. Setuza totiž ještě do nedávna patřila z 90 procent jeho firmě Český olej. Ta státní podíl získala v roce 2002 tajnou opční smlouvou, na jejíž přípravě se podílelo ministerstvo zemědělství. Pitr letos na podzim oznámil, že podnik prodal manažerské společnosti M.L. Moran, spekuluje se však o tom, že prodej byl pouze fiktivní. To představitel M.L.Moran Zdeněk Šmejkal odmítá a za exekucí vidí konkurenční podnikatelské skupiny.

"V tuto chvíli já tento postup chápu jako zcela nestandardní, který vyvolává celou řadu otázek, kdo za tím stojí a my se můžeme jenom domnívat, že to jsou nějaké podnikatelské skupiny. Neměli jsme signály rozhodnutí vlády, měli jsme pouze nějaký signál, že se chystá exekuce, nevěděli jsme z jaké strany."

Setuza,  foto: ČTK
Jména svých konkurentů Zdeněk Šmejkal neuvádí. Známé však je, že největší spory měla Setuza s gigantem Agrofert, který se netajil tím, že má o výrobu biopaliv zájem. Tomáš Pitr tvrdí, že se Setuzou nemá nic společného a exekuci označuje za politickou objednávku. Také zdroje ze Setuzy naznačují, že exekuce byla předem připravená a existenčně firmu ohrožuje. Dodavatelé prý chtějí vzhledem k exekuci platby předem. S exekucí nesouhlasí ani odbory, které to považují za chybné politické rozhodnutí, které může stát práci tisíc lidí a řadu zemědělců, kteří jsou se svou výrobou na Setuzu navázáni.

Podle informací ze čtvrtečního rána firma výrobu nepřerušila. Zaměstnanci jsou na svých místech, provozy fungují. Ministryně zemědělství Milena Vicenová tvrdí, že stát nechce pracovní místa ohrozit. V souvislosti s exekucí se objevila i spekulace, že to je vstřícný krok ODS směrem k sociálním demokratům při vyjednávání o nové vládě. To však šéf ODS Mirek Topolánek popřel.