Vlády Česka a Slovenska jednaly společně

Foto: ČTK

Česká a slovenská vláda poprvé po dvaceti letech od rozdělení společného státu Čechů a Slováků jednaly společně. Ministři obou zemí se sešli v Uherském Hradišti, odkud pokračovali do Trenčína. Premiéři se shodli na tom, že vzájemné vztahy jsou lepší než před rozdělením státu a stojí za to spolupráci obou zemí prohlubovat a rozšiřovat.

Petr Nečas  (vlevo) a Robert Fico,  foto: ČTK
U jednání obou vlád v Uherském Hradišti, přes aktuální methanolovou aféru u nás, nechyběla ani česká slivovice:

"Protože jsme venku promrzli, zahajujeme teď rychlou záchrannou operaci, improvizovaně, která je také důkazem toho, že české lihoviny jsou skutečně už v pořádku. Samozřejmě nebudu překvapen, když slovenští kolegové počkají, až si frťana dají jako první čeští ministři. Tomu rozumím," prohlásil hostitel, premiér Petr Nečas. Jak řekl, posledních dvacet let je důkazem, že tehdejší rozhodnutí politiků o rozdělení na dva samostatné státy bylo správné:

"Rozdělení bylo dobře provedené a vztahy nejen na mezistátní úrovni, ale i na úrovni našich obcí, měst, krajů a regionů, různých občanských sdružení i občanů mezi sebou, jsou vynikající. Jsou důkazem, že v posledních dvaceti letech vzájemnost nezeslábla tím, že žijeme ve dvou samostatných státech, ale naopak byla v mnohých ohledech posílena."

Členové slovenské vlády,  zleva Robert Kaliňák,  Robert Fico a Peter Kažimír,  foto: ČTK
I Robert Fico, slovenský protějšek premiéra Petra Nečase, označil vzájemnou spolupráci obou republik za příkladnou:

"Je príkladné, dámy a páni, ako sme si pomáhali v časoch neslobody. Je príkladné, ako si pomáhame aj v časoch plné slobody a demokracie. Túžim, aby sa táto vzájomná dôvera opakovala aj v ďalších rokoch. Vraví sa, že priateľ je ten, kto prichádza vtedy, keď vás už všetci opustili. Želám si zo srdca, zostaňme priateľmi, na ktorých je vzájomne spoľahnutie."

Mezi oběma předsedy vlád, kteří do vysoké politiky vstupovali právě v době rozdělování společného státu, panují přátelské vztahy i přesto, že jeden stojí na pravici a druhý na levici.

Během pondělního jednání se premiéři dohodli na užší spolupráci armád obou zemí. Česko a Slovensko by například mohly společně nakupovat některou vojenskou techniku. Podle Roberta Fica by sdílení obranných kapacit mohlo přinést oběma státům úspory:

Foto: Evropská komise
"Vytvoriť veľký politický tlak na ministrov obrany, aby česká a slovenská armáda podstatne hlbšie spolupracovali, pretože sme pod veľkým hospodárskym tlakom. Obe krajiny musia konsolidovať verejné financie. Verím, že za menej peňazí sa dá spoločne urobiť viac, ako keď to obe krajiny robia individuálne."

Slovenský premiér krátce shrnul trenčínskou část společného jednání vlád obou zemí v secesním hotelu Elizabeth:

"Veľmi podrobne sme hovorili o spoločnom postupe, pokiaľ ide o ochranu záujmov Slovenska a Českej republiky v oblasti jadra. Ďalej sme do podrobnosti rozoberali situáciu v slovenskom a českom Cargu a hľadali sme riešenie, či je alebo nie je perspektívny spoločný spoločný podnik. V armáde sme definovali oblasti, kde by spolupráca mohla byť podstatne hlbšia, ako to je doteraz."

Česko a Slovensko chtějí společně vytvořit tlak na Evropskou unii, aby nevstupovala do národních rozhodování o využívání jaderné energetiky. Obě země plánují v této oblasti velké investice, řekl Petr Nečas:

Baťův kanál,  foto: Archiv ČRo 7 - Radia Praha
"Společně máme zájem zabránit evropskou cestou torpédování dalšího rozvoje jaderné energetiky v Evropské unii, tedy včetně České republiky a Slovenska. Konkrétní debata o dostavbě jaderných bloků jak v České republice, tak na Slovensku, navíc obohacená o to, že na Slovensku existuje společnost JESS, kde 49 procentním podílem zastoupena společnost ČEZ."

Řeč byla rovněž o vodní cestě nazvané Baťův kanál. Bylo rozhodnuto, že se prodlouží, čímž by řeka Morava měla být splavná z jižní Moravy až do slovenské Skalice. Podle Petra Nečase má prodloužení Baťova kanálu velký význam pro rozvoj turistického ruchu v příhraničí se Slovenskem:

"Vzhledem k tomu, že dolní tok řeky Moravy je v podstatě společnou záležitostí Slovenské republiky a České republiky, tak další prolongace této velice intenzivní turistické oblasti i na území Slovenska dává obrovský potenciál pro rozvoj turistického ruchu, pro rozvoj ochrany kulturních a historických památek."

Vedle dalších projednávaných otázek padl také návrh, aby obě země v roce 2015 společně uspořádaly mistrovství světa v ledním hokeji, stejně jako před dvaceti lety ještě v Československu.

Podle obou premiérů by se ze schůzek českého a slovenského kabinetu měla stát tradice. "Chceme, aby tento formát mezivládních konzultací pravidelně pokračoval vždy na podzim. My jsme se předběžně dohodli, že to bude na střídačku vždy obrok na Slovensku a v České republice v plném zastoupení obou vlád,"řekl Petr Nečas. Společná zasedání vlád by se i v budoucnu měla konat mimo metropole obou států.