Vliv krize na přijetí eura v Česku

Foto: Evropská komise

Přispěje současná světová krize k oddálení stanovení termínu přijetí eura v České republice nebo jej naopak přiblíží? Tuto otázku si kladou nejen mnozí ekonomové, ale také politici a podnikatelé. Existuje na ní vůbec jednoznačná odpověď?

Foto: Evropská komise
Dalo by se odpovědět velmi krátce - ne. Ve hře je totiž příliš mnoho faktorů na to, aby se dalo přesně předvídat další vývoj a zejména dopady současné světové krize. Už nyní se výrazně podepisuje na českých exportérech, kteří tvoří minimálně 80 procent hrubého domácího produktu. Kvůli recesi na západoevropských trzích, které jsou jejich hlavním odbytištěm, dynamicky klesá poptávka po jejich produktech. Navíc se potýkají s dostupností finančních prostředků, protože banky jim už nechtějí půjčovat tak snadno, jako dřív. I proto čeští vývozci opakovaně apelují na vládu, aby urychlila přijetí eura nebo alespoň stanovila termín, kdy se tak stane.

"Kdybychom věděli, že euro nebude v roce 2012, jak bychom si všichni přáli, bude v roce 2013, 2014 nebo 2015, je to pro nás důležitá zpráva. není pozitivní, ale my bychom se na to připravili,"řekl v České televizi Radek Špicar ze Svazu průmyslu a dopravy České republiky.

Vláda a centrální banka však soudí, že ve stávající situaci je pro nás výhodnější být mimo eurozónu, což potvrdil i viceguvernér České národní banky Miroslav Singer:

"V tuto chvíli se nám spíše jeví rozumným nestanovovat ten termín a počkat si na příští rok, ve kterém budeme zase na podzim v rámci standardního procesu vyhodnocovat připravenost české ekonomiky."

Také podle průzkumů veřejného mínění se dvě třetiny dotázaných obávají brzkého přijetí společné evropské měny. Na druhou stranu se ale objevují hlasy, že pokud bude vláda s přijetím eura otálet, mohou být ohroženy úspory občanů. Před tímto nebezpečím varuje mimo jiné šéf sociální demokracie Jiří Paroubek:

"Dlouhodobě si představovat, že je možné udržet českou korunu v tom moři eura kolem nás, a také za situace, kdy se může stát předmětem útoků spekulantů, prostě nelze."

Stanovení termínu přijetí eura není pouze politickým rozhodnutím. Významnou roli hraje stav ekonomiky a financí, protože pro přistoupení do eurozóny je třeba splnit určitá kritéria. Například stanovit kurzové pásmo koruny vůči euru a v něm se pohybovat po dobu dvou let, což by za současné světové krize nebylo jednoduché. Přesto si nedávný kandidát na prezidenta republiky, ekonom Jan Švejnar myslí, že váhání se stanovením termínu přijetí eura není dobrou alternativou:

"Je lepší euro přijmout rychleji nežli pomaleji, zvláště v situaci, kdy dochází k velkým výkyvům, a tudíž to není dobré ani pro občany, ani pro podniky."

Guvernér České národní banky Zdeněk Tůma očekává debatu o zavedení eura příští rok. Datum jeho přijetí neobsahuje ani vládou schválená aktualizovaná verze Konvergenčního programu, který je základním dokumentem země pro přijetí eura. Opoziční sociální demokraté považují za reálné datum 1. leden 2012.