Vlkům se v Česku daří. Vlčích teritorií přibylo, smečky se rozrůstají

Vlčí mládě v Lužických horách

Vlci se stále více vracejí do Česka. Podle loňských údajů zasahovalo na území republiky 24 vlčích teritorií, což je o dvě víc než o rok dřív. Nejméně v polovině vlčích smeček se podle neziskové organizace Hnutí DUHA Šelmy, která se monitoringu vlků věnuje, letos narodila mláďata.

Hnutí Duha Šelmy na webu každoročně aktualizuje mapu teritorií vlka obecného v Česku. Nové oblasti výskytu vlků dobrovolníci zjistili v Orlických horách a Českém lese. Nejčastěji se do Česka dostávají vlci ze severu, ze středoevropské nížinné populace, jejíž centrum je v západním Polsku a v Německu. Na Moravu a do Slezska vlci přicházejí ze slovenských a polských Karpat.

Foto: Hnutí Duha

Fotopasti hnutí zaznamenaly vlčata na 12 vlčích teritoriích v 8 různých oblastech Česka. V některých dalších teritoriích reprodukci potvrdili jiní zoologové. „Společné výsledky potvrzují trend z posledních let, kdy se vlci stále šíří do dalších oblastí,“ uvedl vedoucí programu Šelmy v Hnutí Duha a akademický pracovník Mendelovy univerzity v Brně Miroslav Kutal.

Vlčí mládě v Lužických horách | Foto: © Hnutí DUHA Šelmy

Podle hnutí se na Moravě a ve Slezsku se vlčata narodila ve čtyřech smečkách. V Krušných horách se mláďata potvrdila u tří smeček. „Potřetí v řadě se podařilo terénním mapovatelům potvrdit reprodukci v Lužických horách. Šestým rokem se rozmnožila i smečka na Šluknovsku,“ uvedlo dále Hnutí Duha Šelmy.

Naopak v oblasti Ralska vlčata už druhým rokem nejspíš chybí. Žije tam přitom první smečka zaznamenaná na území Čech po novodobém návratu vlků do Česka. Podle mluvčí hnutí Anny Řezníčkové je možné, že do struktury smečky zasáhlo i pytláctví. „Na Kokořínsku byla v roce 2020 nalezena zastřelená vlčice, která se v té době v oblasti prokazatelně pohybovala minimálně v doprovodu ještě jednoho dalšího vlka,“ řekla Českému rozhlasu.

Vlčí mládě v Orlických horách | Foto: © Hnutí DUHA Šelmy

O zhruba 150 kilometrů dál na východ je ale situace jiná. Potřetí v řadě přišla na svět mláďata i ve smečce v Orlických horách. Trvalý výskyt vlků tu byl přitom potvrzen teprve v roce 2020.

„To, že vlci vyvedli mláďata již třetí rok po sobě, je důkazem, že se vlkům v Orlických horách daří. Nálezy kadáverů velkých kopytníků svědčí o tom, že vlci v oblasti plní svoji roli vrcholových predátorů a pomáhají snižovat jejich vysoké stavy. Za 3 roky, co v oblasti smečka sídlí, jsme evidovali pouze 3 škody na hospodářských zvířatech,“ řekl koordinátor Vlčích hlídek v Orlických horách Jan Drapák.

Vlčí útoky

Vlčí mládě na Broumovsku | Foto: © Hnutí DUHA Šelmy

Na Broumovsku zachytily fotopasti Hnutí DUHA Šelmy vlčata u dvou smeček. Hnutí připomíná, že Broumovsko je dlouhodobě oblastí, kde návrat vlků budí silné emoce. Především kvůli útokům na většinou nezabezpečená hospodářská zvířata. Podle některých tamních farmářů proti vlkům nefungují žádná preventivní opatření, žádají stát o náhrady za hlídače a údržbu ohradníků.

Některé obce od státu v minulosti také požadovaly povolení k zabíjení tamních vlků.  Ráznější zákrok proti vlkům žádají také chovatelé ovcí na Jablunkovsku, kde se množí útoky těchto zvířat. Například jejich plašení pomocí gumových projektilů. V krajním případě požadují i odstřel vlků.

Vlci v Českém Švýcarsku | Foto: Lukáš Žák,  Česká zemědělská univerzita

Podle odborníků z Hnutí DUHA ale patří občasný odstřel některých jedinců mezi nejméně účinné metody ochrany stád a z dlouhodobého hlediska farmářům příliš nepomůže.

„Naopak část chovatelů na Broumovsku už svá stáda proti útokům vlků zabezpečila a škody tím významně snížila nebo zcela eliminovala. Kvalitní preventivní zabezpečení je nejúčinnějším řešením pro chovatele i pro krajinu,“ uvádí organizace na webu.

Celkově Agentura ochrany a přírody eviduje od ledna do srpna 174 útoků vlků na hospodářská zvířata. Před dvěma lety to za celý rok bylo přes 500.