Vojáci mají zákaz létat na bitevnících L-159

Letoun L-159

Velitel českého letectva František Padělek rozhodl ve středu o zákazu létání na vojenských bitevnících L-159. Co ho k tomuto rozhodnutí vedlo, zjišťoval Vilém Faltýnek.

Podle ministra obrany Jaroslava Tvrdíka byla důvodem technická závada. "Při výcviku byly zjištěny některé technické nedostatky, které mohou ohrozit bezpečnost našich pilotů,"řekl Tvrdík. Mluvčí letectva Petr Fajl upřesnil, že při přebírání dvou nových L- 159 u výrobce v Aeru Vodochody se v úterý projevilo náhodné přerušování signálu mezi hlavním řídícím počítačem motoru a diagnostickým zařízením letadla. Podle Fajla vojáci ihned poté, co jejich zástupce v Aeru ohlásil závadu, začali kontroloval všechna letadla, která už armáda provozuje. "Závada se bohužel projevila i na dalších strojích,"řekl Fajl. Dále vysvětlil, že závada ohrožuje základní funkce letadla.

"Při objasňování této závady byla jako jedna z možných příčin stanovenma porucha softwaru řídícího počítače. Vzhledem ke skutečnosti, že je hlavním řídícím prvkem motoru, může mít jeho vada vliv na bezporuchovost chodu motoru."

Výrobce letadla tvrdí, že jde pouze o chybu při záznamu letu do černé skříňky. Viceprezident pro vojenský program Aera Viktor Kučera České televizi řekl, že závada neohrožuje bezpečnost letu.

"Vadilo by to pouze v případě, kdyby se muselo něco zjišťovat po letu. Záležitost funkční, z hlediska řízení motoru nebo letadla, to není."

Ministr obrany minulý týden ostře kritizoval nedostatky projektu L-159, za který musí jeho resort zaplatit kolem 50 miliard korun. Premiér Zeman kritizoval již minulý týden nedostatky ve výrobě letounu, které způsobují vysokou poruchovost.

"L-159 je samo o sobě konstrukčně dobré letadlo, moderní, funkční. Jestliže má ale například 50 procent porouchaných radarů, tak to není otázka konstrukce toho to letadla. Je to otázka šlendriánského provedení."

V souvislosti se středečním zákazem letů na L-159 se ministr obrany Jaroslav Tvrdík rozhodl požádat výrobce o prodloužení roční záruční doby na tyto bitevní letouny a o snížení ceny dodávek pro armádu o penále ve výši 309 miliónů korun. Se zástupci Aera Vodochody bude v pátek odpoledne jednat na letecké základně v Čáslavi.