Volejbalový trenér nabízí dětem uprchlíků zdarma sport i výuku češtiny

Každé dítě, které přežilo hrůzy války, obvykle potřebuje místo, kam může přijít, rozptýlit se a navázat přátelství. Volejbalový trenér ukrajinského původu Serhij Sypko, který působí v Praze, se rozhodl hrát s dětmi z Ukrajiny zdarma nejen volejbal, ale také se s nimi učit česky.

Kdy vás napadlo pomoci ukrajinským dětem tím, že jim nabídnete bezplatné lekce volejbalu?

"Nápad pomoci ukrajinským dětem nevznikl hned. Jako dobrovolník pomáhám od prvního dne války na různých místech a oblastech, kde mohu být užitečný. Teď se věnuji spíše dětem, učím češtinu ve škole pro děti z Ukrajiny, trénujeme, podílíme se na pořádání různých akcí pro děti. Volejbal je můj koníček!"

Ilustrační foto: sofiarestrepoa,  Flickr,  CC BY-NC-ND 2.0

Jak probíhají vaše hodiny?

"Tréninky probíhají třikrát týdně v dobře vybaveném sportovním areálu. Jde o plážový volejbal, takže výuka probíhá na čerstvém vzduchu a na písku, který děti milují. Teď se věnujeme pohybové přípravě dětí a osvojujeme si základní volejbalové dovednosti."

Jak staré máte děti?

"Většina dětí je ve věku 9-11 let, ale je zde i 8letá dívka a 14letý chlapec. Jsou to děti z celé Ukrajiny, z rozbitých čtvrtí Charkova, z okupované Nové Kachovky, z Kyjeva, Bílé Cerkve, Oděsy a dalších měst. Děti vypadají klidněji a mám s čím srovnávat, protože od prvních dnů jsme byli na hranici s Ukrajinou na Slovensku a viděl jsem tu hrůzu v očích dětí i dospělých. Vždy jsem si prohlížel obrázky, které děti nechaly v čekárnách. Naším cílem je proto na našich trénincích vytvořit vřelou a přátelskou atmosféru, na kterou se děti budou těšit a přijdou s radostí."

Foto:  © Google

Je stále možné, aby ukrajinské děti chodily do vašich tříd, a pokud ano, kdy?

"Ano, samozřejmě, rádi přivítáme na našich trénincích děti z Ukrajiny. Trénink je zdarma pro děti, které byly během války nuceny přijít z Ukrajiny. Konají se ve sportovním areálu Beachclub Pankrác (www.beachklub.cz), který je blízko stanice metra Pankrác na červené lince. Týdně: pondělí, středa, pátek, 13:30 až 15:00 hodin."

Autor: Vitalija Tokarčuk
klíčové slovo:
spustit audio

Související