Všechna vysvědčení jsou rozdána, školákům začaly prázdniny

Foto: ČTK/Taneček David

Poslední červnový den skončil ve školách oficiálně školní rok, jehož druhá polovina byla kvůli epidemii koronaviru jiná. Školy byly od 11. března zavřené a ani po postupném rozvolňování opatření se do konce června nevrátily do běžného provozu. Vysvědčení si ale děti mohly vyzvednout společně s celou třídou.

Foto: ČTK/Kamaryt Michal

Předávání vysvědčení se ale neobešlo bez přísných hygienických opatření. Do budovy školy vstupovali žáci s nasazenými rouškami, ve třídě je mohli sundat. V lavicích ale seděli po jednom. Některé školy proto vysvědčení rozdávaly raději venku, kde povinnost nošení roušek už není.

Slavnostní zakončení netradičního školního roku se neslo ve znamení radosti, ale někde došlo také na slzy. Zejména u deváťáků, kteří přišli o možnost strávit poslední měsíce se svými spolužáky. Právě pro deváťáky byl školní rok náročný. Koronavirus jim zkomplikoval přípravy na přijímací zkoušky na střední školy, byly také zmatky ohledně termínů a podoby přijímaček.

Klasické vysvědčení

Foto: ČTK/Svoboda Jaroslav

Ministerstvo školství kvůli uzavření škol doporučilo místo známek slovní hodnocení. Učitelé ho ale využívali výjimečně a vysvědčení se rozdávalo s klasickými známkami. Při klasifikaci vycházeli hlavně z výsledků za období běžné výuky a přihlíželi i k vysvědčení za první pololetí.

„Ze začátku bylo dost škol poměrně připraveno hodnotit slovně, ale postupem doby si to podle mě některé školy rozmyslely, protože zjistily, že bude jednodušší zůstat u systému, kterým se hodnotilo doteď,“řekl předseda Asociace ředitelů základních škol Michal Černý.

Podle ministra školství Roberta Plagy (ANO) není cesta ke slovnímu hodnocení jednoduchá. Není to podle něj možné učitelům nařídit. Známky podle něj vyžadují často i rodiče. „Já ale pevně věřím, že se prvky formativního hodnocení dále do soustavy dostanou,“ dodal.

Na podzim bez roušek

Robert Plaga,  foto: MIchaela Danelová,  Český rozhlas

Celkově školy podle ministra zvládly situaci kolem koronaviru dobře. „Myslím si, že na to, co se dělo, tak to celý vzdělávací systém České republiky zvládl skvěle,“řekl.

Předpokládá, že při příznivém vývoji epidemie by se v září mohly děti do škol vrátit bez roušek. „Předpokládám, že podzimní start, pokud se to dál bude vyvíjet tak dobře, jak se to vyvíjí, a bude se dařit lokalizovat ohniska covidu, tak by ve většině území měl být bez roušek,“ dodal.

Podle něj bude zřejmě potřeba ve školách dál zachovávat některá zvýšená hygienická opatření jako třeba dezinfekci rukou, ale školy by se v případě zvýšeného výskytu nákazy novým koronavirem měly zavírat už jen lokálně. Doplnil, že ministerstvo chce v srpnu upřesnit pro školy pokyny k tomu, jak by měly postupovat při šíření covidu.