Slovní hodnocení místo známek, radí školám ministerstvo. Mnozí volají po redukci učiva

Foto: Michaela Danelová, archiv ČRo

Žáci a studenti si v letošním roce školy moc neužili. Ministerstvo proto doporučilo školám místo známek slovní hodnocení. Nebudou také povinné jednotné přijímací zkoušky na střední školy.

Foto: Jan Markup,  archiv ČRo

Školy byly zavřené už na jaře. Jen co se děti po prázdninách rozkoukaly, čekalo je v polovině října další zavření škol. Pak se do lavic vrátili prvňáci a druháci. Ostatní až 30. listopadu. Už 18. prosince začaly předčasné vánoční prázdniny a opětovné uzavření škol. Kromě první a druhé třídy a speciálních škol se opět všichni učí distančně. Z celého pololetí tak budou mnozí chodit do školy jen dva měsíce.

Kvůli nestandardní situaci ministerstvo školství doporučuje na vysvědčení místo známek slovní hodnocení, říká mluvčí ministerstva Aneta Lednová:

Ilustrační foto: Monika Pravdová,  archiv ČRo

"Vzhledem k situaci je třeba hodnotit zejména slovně a přihlížet by učitelé měli například k aktivitě žáků při distanční výuce."

Střední školy by podle ministerstva měly přihlédnout také k tomu, že někteří žáci měli kvůli epidemii na podzim pracovní povinnost, nebo pomáhali jako dobrovolníci.

Látce na základní škole často nerozumí rodiče vysokoškoláci

Odborníci se přimlouvají také za to, aby bylo učivo pro distanční výuku zredukované, aby ho děti zvládaly. Jak uvedl náměstek ústředního inspektora Ondřej Andrys, školy mají možnost výuku upravit samy.

Miroslav Hřebecký,  foto: YouTube

"Ten rámcový vzdělávací program dává doporučené učivo a závazným se stává až tehdy, když si ho škola rozpracuje ve svém školním vzdělávacím programu. Řada škol zpracovává ten vzdělávací obsah do obrovského detailu. Školy mají možnost to redukovat."

Množství učiva překvapilo i mnohé rodiče. To potvrzuje i Miroslav Hřebecký z centra Eduin.

"Není přece normální, že středoškolák nebo vysokoškolák rodič není už na druhém stupni základní školy schopen vzdělávat děti ve většině předmětů, protože tomu sám nerozumí. Asi je to příliš složité."

Podle Hřebeckého by se do redukce učiva měli zapojit především samotní učitelé.

Školy mohou mít vlastní přijímací zkoušky nebo žádné

Alfréd Dytrt,  foto: ČT24

Ministerstvo školství dále rozhodlo, že přijímací zkoušky na střední školy nebudou jednotné. Například známky ze základní školy nebudou mít takovou váhu, uvádí ředitel Gymnázia v Ústí nad Labem a místopředseda Asociace ředitelů gymnázií Alfréd Dytrt:

"Váha toho hodnocení na základní škole bude velmi specifická, bude nízká. Jiný přístup není ani možný a není ani úplně spravedlivý."

Ředitelé středních škol budou moct uchazeče přijímat jen na základě vlastních přijímacích zkoušek školy, případně zcela bez zkoušek. Loni se jednotné přijímací zkoušky konaly na všechny maturitní obory, ale jejich termíny se kvůli epidemii covidu-19 posunuly.

Kvůli vládním omezením jsou náročné i talentové zkoušky. Ty ode dneška čekají na studenty konzervatoří, uměleckých oborů nebo sportovních gymnasií. Dostaly totiž výjimku. Například na Střední umělecko průmyslové škole v Českém Krumlově je v učebnách místo 12 žáků jen pět. Ze 140 přihlášených jich škola přijme nejvýš 60.