VV chtějí udržet ministerstvo vnitra, hrozí odchodem z vlády

Radek John, foto: ČTK

Věci veřejné jsou připraveny odejít z vlády, pokud neudrží ministerstvo vnitra. Právě o tento post se přitom teď svádí ve vládní koalici největší boj. Občanští demokraté i TOP 09 trvají na tom, že v jeho čele nemůže zůstat kandidát Věcí veřejných, spojený s bezpečnostní agenturou ABL. Chtěli by, aby resort vnitra vedl spíše respektovaný nestraník.

Vít Bárta,  foto: ČTK
Věci veřejné však trvají na svém kandidátovi:

"I když se snažíme o hledání nějakých kompromisů, tak najít pro nás v tomto směru dostateční garance, že se protikorupční boj nezastaví, je přesně v úrovni našeho nominanta,"

řekl o víkendu ministr dopravy v demisi a neoficiální lídr Věcí veřejných Vít Bárta. Podle něj nejlepším kandidátem "véček" zůstává dosavadní ministr Radek John. Nejmenší vládní strana by dokonce mohla opustit současnou vládní koalici a případný menšinový kabinet Petra Nečase pouze podporovat. Uvedla to předsedkyně poslaneckého klubu Věcí veřejných Karolína Peake:

"Byla bych velmi nerada, abychom přijímali nějakou prázdnou trafiku bez kompetencí výměnou za ministerstvo vnitra jenom proto, abychom ve vládě zůstali. Já sama tuto variantu nepodporuji."

Jan Vidím a Miroslava Němcová,  foto: ČTK
Občanští demokraté ale na odchodu Radka Johna trvají. V České televizi to zopakovala šéfka sněmovny a první místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová. ODS podle ní preferuje nestraníka, na němž by se koalice dohodla:

"Neuzurpujeme si toto místo pro sebe. Nechceme zametat žádné kauzy pod koberec. Není naším záměrem, aby se zavřela voda nad některými problémy, které se případně mohou dotýkat kohokoliv v politickém spektru. Proto říkáme našim partnerům: pojďme se domluvit na obsazení tohoto postu člověkem, který bude kompetentní a na kterém se ty tři koaliční strany shodnou."

Karel Schwarzenberg  (vlevo) a Miroslav kalousek,  foto: ČTK
Podle pondělní Mladé fronty Dnes by úspěšným kandidátem mohl být současný šéf bezpečnosti prezidentské kanceláře Radim Bureš. Radek John by se podle občanských demokratů mohl stát v rekonstruované vládě vicepremiérem pro boj s korupcí. Je to jedna ze sedmi variant, na kterých se shodla koaliční 12 koncem minulého týdne, detaily dohody ale stále tají. Jednání ve formátu K12 pokračují v pondělí v noci. Vládní krize by se podle vyjednavačů měla vyřešit do Velikonoc. Předseda TOP 09 a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg by přitom uvítal, kdyby vládní koalice zůstala zachována:

"Já mám radši pevnou koaliční smlouvu než příležitostné hlasování, které se musí vždycky extra vyjednávat. Takže mně by byla milejší koalice, ale prozatím ještě spolu jednáme."

Opoziční sociální demokracie vývoj na politické scéně ostře kritizuje. Splnila svou hrozbu z konce minulého týdne a bude ve sněmovně žádat hlasování o nedůvěře vládě. Potvrdil to předseda ČSSD Bohuslav Sobotka:

Bohuslav Sobotka  (vlevo) a Michal Hašek,  foto: ČTK
"V pondělí předloží zástupci poslaneckého klubu sociální demokracie v Poslanecké sněmovně podepsanou žádost o svolání mimořádné schůze sněmovny, na které by se hlasovalo o nedůvěře vládě. Východiskem sociální demokracie v této situaci v případě, že by se nám podařilo vyjádřit vládě nedůvěru, jsou nové volby."

Sociální demokracii při hlasování o nedůvěře kabinetu podpoří KSČM. Ani tak ale nemá opozice potřebný počet poslanců a předseda komunistů Vojtěch Filip ani nepředpokládá, že ho může získat.

"O to horší bude situace ve společnosti, protože lidé to budou vnímat tak, že jim na občanech České republiky nezáleží."

O nedůvěře vládě by se ve sněmovně mělo hlasovat v úterý 26. dubna.