Na post ministra vnitra míří autor Kubiceho zprávy

Jan Kubice, foto: ČTK

Sociální demokraté tvrdí, že koalice jednala pod vlivem úplňku. Jejich expředsedovi Paroubkovi to připadá stejné, jako kdyby se ministrem spravedlnosti stal vězeň Kajínek. Pokud bude do funkce ministra vnitra jmenován někdejší předkladatel tzv. Kubiceho zprávy, některým politikům možná nastanou krušné časy.

Jan Kubice,  foto: ČTK
Novým ministrem vnitra bude Jan Kubice. Na překážku není, že bývalý šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu má nyní soukromou bezpečnostní službu. Podle premiéra Petra Nečase Kubice na nabídku předběžně kývl a měl by své záležitosti urovnat.

"My jsme pojednávali několik jmen, nakonec jsme se shodli na tomto konrétním a očekáváme, že také pan Kubice náležitým způsobem upraví své podnikání."

Jako svého nástupce Kubiceho vítá i předseda Věcí veřejných Radek John:

Radek John,  foto: ČTK
"Mám pocit, že v této chvíli, pokud někdo nastupuje do rozjetého vlaku, kde se devět měsíců na něčem pracuje, má to být skutečně člověk z oboru. A protože pro nás je klíčový právě ten prvek boje proti korupci, tak člověk, který vedl ÚOOZ, měl tam prokazatelné výsledky a mohl mít ještě lepší, je pro tuto funkci asi ideální."

Podporu Janu Kubicemu deklaroval i předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

"Mám dojem, že pan Kubice je člověk razantní, policejní práce znalý, a tudíž může přispět k dobrému dílu. Vím, že má v politickém světě také mnoho protivníků, ale teď má příležitost se osvědčit a doufám, že se mu to podaří."

Své křeslo ve vládě uhájil ministr školství Josef Dobeš. Ministerstvo dopravy povede místo Víta Bárty, který podal demisi, jeho dosavadní náměstek Radek Šmerda. Radek John bude jako vicepremiér koordinovat boj s korupcí.

"Já sám chci dále garantovat plnění námi navržené protikorupční strategie a hlavně pomoci, až nový ministr vnitra nastoupí do své funkce, aby ten přechod byl plynulý a abychom v těch termínech, ke kterým jsme se zavázali, nezakolísali. Proto jsem tedy v tuto chvíli přijal funkci vicepremiéra pro boj proti korupci."

Z tiskové konference po jednání o řešení vládní krize,  foto: ČTK
Nynější změny ve vládě nejsou poslední. Další hodlá premiér Nečas uskutečnit do konce června, kdy obnovená vláda požádá Poslaneckou sněmovnu o vyslovení důvěry. Věci veřejné vnímají podle Johna současnou dohodu jako prozatimní. Prezident Václav Klaus řekl v Liberci, že se zatím ke změnám konkrétně vyjadřovat nebude.

"Já od premiéra, se kterým jsem ráno telefonicky tady z Liberce hovořil, nepochybně dostanu další návrhy - jak na stažení žádosti o odvolání jednoho ministra, tak na dojmenování dalších jmen. A byl bych velmi rád, kdyby se do konce tohoto týdne vláda mohla definitivně usadit."

Bohuslav Sobotka,  foto: ČTK
Za aprílový vtip považují dohodu koaličních lídrů o změnách ve vládě sociální demokraté. Předseda strany Bohuslav Sobotka tvrdí, že premiér nesplnil svůj slib, že z vlády odejdou všichni ministři napojení na bezpečnostní agenturu ABL. Sobotka dodal, že pro ČSSD jsou předložené změny dalším důvodem k vyvolání hlasování o vyslovení nedůvěry vládě.

"Pro sociální demokracii na základě této rekonstrukce nezmizel žádný důvod pro to, abychom příští týden po Velikonocích nehlasovali o vyjádření nedůvěry vládě. Naopak platí, že po této rekonstrukci máme řadu nových argumentů pro hlasování."

Sociální demokracii při hlasování o nedůvěře kabinetu podpoří KSČM. Ani tak ale nemá opozice potřebný počet poslanců a předseda komunistů Vojtěch Filip ani nepředpokládá, že ho může získat.

"O to horší bude situace ve společnosti, protože lidé to budou vnímat tak, že politikům na občanech České republiky nezáleží."

O nedůvěře vládě by se ve sněmovně mělo hlasovat v úterý 26. dubna.