Vyhlášení mimořádných opatření na severu Moravy vyvolalo bouři nevole

Foto: ČTK / Jaroslav Ožana

Poprvé od vyhlášení opatření proti koronaviru byla svolaná demonstrace. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) prohlásil, že by měla své setrvání ve funkci zvážit krajská hygienička Severomoravského kraje. Hejtman požaduje, aby hygienici vysvětlili všechna zpřísněná opatření.

Protestní nápisy před sídlem hygieniků v Ostravě,  foto: ČTK / Jaroslav Ožana

Vše začalo v pátek, kdy krajská hygiena z hodiny na hodinu zpřísnila protiepidemiologická opatření. Do té doby platila jen v okresech Karviná a Frýdek-Místek. Nově pro celý Severomoravský kraj. Znovu se nosí roušky v hromadné dopravě a vnitřních prostorách budov. Omezení se týkají návštěv v nemocnicích či domovech seniorů, provozu restaurací a barů, hromadných akcí i takzvaných pendlerů.

Okamžitá platnost i rozsah opatření vyvolala kritiku. Před sídlem hygieniků v Ostravě se objevily protestní nápisy. Hygienici nová nařízení zdůvodnili případy komunitního šíření covidu-19, u nichž nelze dohledat původ nákazy, a přesunem případů do rizikové skupiny lidí nad 65 let. Označili je za preventivní.

Pavla Svrčinová,  foto: archiv Hygienické stanice hlavního města Prahy

"Těch ložisek je tady poměrně hodně a u některých už nejsme schopni zjistit, odkud ta nákaza jde. A to je alarmující. Jak se rozvolnila opatření, lidé začali víc cestovat. I my máme dvě ohniska, kdy si lidé dovezli nákazu z dovolené, naštěstí jenom po České republice," potvrdila krajská hygienička Pavla Svrčinová.

Za způsob vyhlášení mimořádných opatření se ministr Vojtěch omluvil

Důvodem opatření je až trojnásobný počet komunitních případů infekce. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) označil opatření za správná, ale za způsob jejich vyhlášení se omluvil.

"Je třeba se omluvit, že opatření bylo vydáno prakticky z hodiny na hodinu. Všichni ředitelé krajských hygienických stanic dostali v tomto směru upozornění, že pokud vydávají takováto mimořádná opatření, tak musí být vydána k určité hodině, řekněme k půlnoci a podobně. A také je třeba komunikovat s místní samosprávou."

Ivo Vondrák | Foto: archiv Moravskoslezského kraje

Právě hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO) si na postup hygieniků opakovaně stěžoval a kritizoval, že nedostává potřebné informace. O víkendu uvedl, že bude požadovat zdůvodnění každého z bodu vydaných opatření.

Komunikace s krajem by se měla zlepšit

Ministr Vojtěch prohlásil, že krajská hygienička Pavla Svrčinová by měla zvážit svoje setrvání ve funkci. Ta uvedla, že pokud se ministrovi nelíbí její práce, může ji odvolat. S Vojtěchem se nakonec shodli, že je potřeba zlepšit komunikaci:

"Domluvili jsme se tak, že požádám vždycky pana hejtmana před vydáním opatření o svolání bezpečnostní rady kraje, kde všechno vysvětlím a samozřejmě v tu dobu už bude vědět i ministerstvo zdravotnictví, co se chystá."

Opoziční občanští demokraté vyzvali k rezignaci také ministra Vojtěcha. Zaskočeni okamžitým opatřením byli i ministři za ČSSD, uvedl ministr zahraničí Tomáš Petříček. Podle Daniela Pawlase (KSČM) ani při jednání zdravotního výboru nezaznělo, že by se v Moravskoslezském kraji zhoršila epidemiologická situace.

Pořadatelé festivalů označují opatření za informační blamáž

NeFestival,  foto: ČTK / Jaroslav Ožana

Opatření výrazně zasáhlo organizátory kulturních akcí. Za informační blamáž označil rozhodnutí hygieniků jeden z pořadatelů ostravských Letních shakespearovských slavností Andrej Harmečko. Součástí opatření hygieniků je totiž i omezení počtu lidí na jednom místě na 100.

Největší ostravský festival Colours of Ostrava byl nahrazen akcí NeFestival a i ten se nebude moci konat. Jeho organizátorka to označila za nehorázné a ekonomicky devastující. Dodala, že nechápe, proč mohou lidé neomezeně do zoo, kde jsou na čerstvém vzduchu, ale nemohou na koncert, který je venku a na ploše umožňující dostatečné vzdálenosti.

Epidemiolog Maďar: Od začátku jsme říkali, že s rizikem musí počítat

Rastislav Maďar,  foto: František Tichý,  archiv ČRo

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) novinářům řekl, že ho ani nenapadlo, že by se nějaká akce mohla v regionu konat. Epidemiologové podle něj už dříve upozorňovali, že se s pořádáním větších akcí v létě nedá počítat. To potvrdil epidemiolog Rastislav Maďar.

"My jsme od začátku kulturní obec upozorňovali, že když se nějaká akce bude konat, tak to takhle může zasáhnout do jejího průběhu. Je to riziko, že kdokoliv bude dělat podobnou akci, mohou to být třeba sportovní akce nebo tábor, s tím musí počítat."