Vypořádat se s dopady světové krize má pomoci Národní ekonomická rada

Vypořádat se s dopady světové finanční krize má Česku pomoci Národní ekonomická rada. Skupinu 10-ti ekonomických expertů představil premiér Mirek Topolánek.

Mezi ekonomickými experty jsou například bývalí ministři Jiří Rusnok a Vladimír Dlouhý, vedoucí kanceláře prezidenta republiky Jiří Weigl, ekonomický stratég ČSOB Tomáš Sedláček nebo Martin Jahn, který šéfuje společnosti Volkswagen v Rusku. Mezi jeho priority patří také navrátit důvěru v ekonomiku.

"Myslím si, že je potřeba, aby začaly finanční trhy fungovat, aby začaly banky půjčovat firmám. Jeden z velkých problémů, které dneska jsou, je zmrazené financování. Banky radši ukládají svoje prostředky u centrálních bank, než aby je půjčovaly průmyslu, což samozřejmě tu krizi prodlužuje. Pak je potřeba překonat určitou krizi nedůvěry spotřebitelů, kteří samozřejmě uvidí, že je nebezpečí zvyšování nezaměstnanosti a to si myslím bude nějakou dobu trvat. Proto se všichni odborníci shodují na tom, že recese bude trvat rok až dva a všechna opatření mohou propad snížit."

Cílem Národní ekonomické rady je připravit opatření proti dopadům světové krize na Česko a podle premiéra bude fungovat tak dlouho, jak bude potřeba. Každý člen rady napíše svůj pohled na situaci. První setkání se pak uskuteční s ekonomickými ministry vlády. Jak uvedl premiér Mirek Topolánek, účast v radě odmítla opoziční ČSSD.

Mirek Topolánek,  foto: ČTK
"Pokud ČSSD bude mít pocit, že chce doplnit tuto radu, nechť jí doplní. Já se tomu nebráním. Ale ty odpovědi, alespoň mediálně, jsou velmi negativní. Musím říct, že tomu i z pohledu ekonomického experta ČSSD bývalého ministra Sobotky vůbec nerozumím."

Ministr financí Miroslav Kalousek se rozpočtovým dopadům jednotlivých opatření nebrání. Peníze však musí být vynaloženy účelově a dočasně. Musí podpořit hospodářský růst, zaměstnanost a stimulovat soukromé investice. Řada českých firem v době sílící krize volá po zavedení eura. I to vidí jako jedno z opatření další člen rady ekonom ČSOB Tomáš Sedláček.

"Růst, který jsme zažili v posledních sedmi letech, byl postaven na dvou faktorech - export a příliv přímých zahraničních investic. V obou těchto těchto věcech by euro významným způsobem přispělo. Nicméně do eura v současné době není realistické vstoupit dříve než v roce 2013. Nemůže to mít jako recept na současnou krizi. Většina zemí, která v euru není, interpretovala současnou krizi jako důvod své přípravy zrychlit. My jsme jediná země, která to v současné době interpretuje tak, že bychom měli zpomalovat načasování eura."

Krize si v Česku vybírá svoji daň. K propouštění přistoupila řada podniků, automobilky omezují výrobu. Míra nezaměstnanosti v prosinci vzrostla na šest procent z listopadových 5,3 procenta. Je to nejprudší měsíční nárůst za deset let. Dopady krize jsou znát i zahraničním obchodu. Listopadový schodek ve výši 0,5 miliardy korun znamená největší propad od roku 1994 a potvrzuje silné zhoršování stavu ekonomiky.