Výroční zasedání MMF a SB bude přínosem pro českou ekonomiku

Výroční zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky, které se uskuteční v září v Praze, by mohlo přinést do státního rozpočtu od jedné do více než tří miliard korun. Vyplývá to z výsledků studie auditorské společnosti Deloitte & Touche. Dále informuje Kateřina Brezovská.

Celkový přínos zsedání světových finančníků v Praze pro českou ekonomiku v příštích pěti letech společnost Deloitte & Touche odhaduje na 8 až 17 miliard korun. Nejvíce se na něm bude podílet kongresová turistika a útraty účastníků zasedání v září v Praze. Podle ministra financí Pavla Mertlíka je setkání finančníků a bankéřů také významnou příležitostí přilákat do naší země další investory.

"Především agentury Czech Invest, Czech Trade a také Česká centrála cestovního ruchu mají připraven program presentačních seminářů a dalších akcí, které využijí tuto příležitost k tomu, aby ukázaly další možnosti investic v České republice. Především těm potenciálním investorům, kteří dosud nemají kontakt s tímto regionem a nebyly odpovídajícím způsobem osloveni. Doplnit mohu zcela konkrétně za ministersatvo financí a Fond národního majetku - pro nás je to velmi významná akce z hlediska privatizace Komerční banky."

Viceprezident Světové banky Mats Karlsson, který v Praze tři týdny kontroloval přípravy na zářijové zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky, je se stavem příprav naprosto spokojen. Za kladný krok označil ve čtvrtek zejména to, že se již neřeší pouze otázky, jak velké budou protesty a zda propukne násilí, ale i to, co může zasedání České republice přinést. Praha bude podle něj během týdne nejdůležitější město na světě. Přijede sem 180 ministrů financí z celého světa. Obavy obyvatelstva o bezpečí však podle svých slov chápe. Uvedl ale, že věří, že se protesty obejdou bez násilí.

"Světová banka a měnový fond pozve zástupce nezávislých organizací, aby se zúčastnili přímo zasedání. Ale také budeme mít zvláštní program pro nezávislé organizace. Už se nahlásilo více než sto a předpokládáme, že jich bude o hodně více."

Pražské policejní ředitelství ve čtvrtek informovalo, že odpůrci globalizace plánují v době zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky v Praze minimálně 180 protestních akcí. Podle některých odhadů by mohlo přijet do Prahy protestovat 30 až 50 tisíc odpůrců globalizace. Obvodní úřady už některé protestní akce nepovolily, jiné rovnou zakázaly. Na bezpečnost v ulicích Prahy bude v průběhu zasedání dohlížet zhruba jedenáct tisíc policistů z celé České republiky.