Výsledky cesty ministra zahraničí Jana Kavana do Izraele a palestinských autonomních území

V uplynulých pěti dnech navštívil ministr zahraničí Jan Kavan Blízký východ. Jeho politickou, ale i hospodářskou misi shrnuje Hanka Bakičová.

Cestu na Blízký východ zahájil Jan Kavan minulý čtvrtek setkáním s jeruzalémským starostou Ehudem Olmertem. Jednali spolu o česko- izraelských vztazích, případné účasti českých firem na rozvoji Blízkého východu. Starosta Olmert řekl, že Jeruzalém má velmi úzké a vřelé vztahy s Prahou a že ho především zaujaly české zkušenosti s tramvajovou dopravou. Ministr Jan Kavan pak v pátek navštívil izraelský přístav Haifa a zavítal do kibucu Kfar Masaryk.

Ministr Jan Kavan navštívil také palestinská území. V sobotu v palestinském městě Ramalláhu na západním břehu Jordánu otevřel Jan Kavan styčný úřad České republiky. Ten bude diplomatickou misí pro politické, kulturní a ekonomické záležitosti. Po arabských zemích a státech EU je tak Česká republika první zemí bývalého sovětského bloku, která má na palestinských územích své zastoupení. Ministr Kavan během návštěvy palestinských území řekl, že Česká republika nikdy nezpochybňovala právo Palestiny na sebeurčení. S mírovým procesem podle Kavana souvisí i rozvojová pomoc České republiky. Kavan prohlásil: "Jsme hrdi na to, že jsme prvním státem regionu střední a východní Evropy, který je dárcovskou zemí a že jsme do této pomoci zatím investovali tři miliony dolarů". Česká republika má také zájem na pokračování projektu elektrifikace palestinské oblasti. A podle Kavana je schopna, zajistit dodávku elektřiny do jednoho roku od zahájení celého projektu.

Český ministr zahraničí se setkal také s nejvyššími izraelskými státními představiteli. Tato setkání byla naplánována na neděli a pondělí. Jan Kavan se setkal se svým protějškem izraelským ministrem zahraničí Davidem Levym. Kavan řekl že Česká republika je důsledným stoupencem mírového procesu na Blízkém východě a připomněl, že se Česko podílí na práci dvou komisí pro ekonomický rozvoj oblasti a vodní zdroje. Byla podepsána dohoda o sociálním zabezpečení a oba ministři ocenili rozvoj vzájemných obchodních vztahů. S Davidem Levym hovořil Jan Kavan o plánovaném plynovodu z Egypta do Izraele. Na jeho výstavbě by se mohly podílet české firmy. V souvislosti s velkým nedostatkem vody na Blízkém východě Kavan informoval o zkušenostech České republiky s čištěním odpadních vod a výrobou pitné vody. Pokud jde o politické styky mezi Českou republikou a Izraelem, oba ministři zahraničních věcí se schodli na tom, že jsou bezproblémové. Jan Kavan zdůraznil, že vztah hlubokého přátelství k ČR zaznívá v Izraeli jak ze strany vlády tak i opozice.

Tento přátelský vztah se datuje už z dob první republiky a rozšířil se po druhé světové válce. Při pondělní návštěvě Knesetu - izraelského parlamentu, to zdůraznil jeho předseda Avraham Burk. Ten se pochvalně zmínil o Tomáši Masarykovi a Janu Masarykovi, který jako československý ministr zahraničních věcí na půldě OSN v roce 1947 podporoval ustavení židovského státu v Palestině. Český ministr zahraničí v pondělí také navštívil jeruzalemský památník obětem holocastu Jad Vašem. Kavan, jehož otec byl Žid, překvapil své průvodce sdělením, že za holocastu přišel o některé členy rodiny. Rychlá prohlídka příslušné databáze skutečně vynesla na světlo jméno Kavanovy babičky, která zahynula v koncentračním táboře Buchenwald. Její jméno bylo nalezeno v "Terezínské knize", obsahující jména českých Židů, kteří byli zařazeni do transportů směřujících do táborů smrti.

Autor: Hanka Bakičová
spustit audio