Výstava a dražba koní přilákala do Pardubic tisíce návštěvníků

Přehlídka koní v Pardubicích

Milovníci koní se sešli v minulých třech dnech v Pardubicích, městě, které je známé pořádáním koňských dostihů. Pořadatelé zde připravili celostátní výstavu s názvem Koně v akci, na které byly k vidění stovky plemen i aukce koní. V Pardubicích byla i Zdeňka Kuchyňová.

Výstava Koně v akci vznikla před 4 lety a jejím hlavním cílem je představit laikům různá koňská plemena, která se chovají v České republice. Jak uvedl ředitel výstavy Petr Pucandl, organizátoři chtějí taky zaujmout mladé.

"Naším cílem je zřídit v Pardubicích jezdeckou školu. Proto, já to pořád zdůrazňuji, se zaměřujeme na mládež, výchovu a vztah k přírodě."

A právě mladí byli první den výstavy nejpočetnější skupinou diváků. Celá akce začala slavnostním defilé všech zúčastněných koní. Nechyběli mezi nimi i dva koně plemene Pasofino, kteří jsou dovezeni z Kolumbie a jsou to zřejmě jediní dva exempláře chované v České republice. Celkem se na výstavě představilo na 20 plemen, od nejmenších poníků, až po plnokrevníky. Součástí výstavy byly i různé soutěže a závody. Navíc se pořadatelé snaží ukázat každý rok divákům nějaký bombónek.

"Měli jsme tady vrchol, který přišel ve druhém ročníku. Byli tady lipicáni, nádherní bělouši, kteří tady měli asi hodinový program. Většinou ty zahraniční vystoupení jsou finančně náročná a jestliže třeba loni se nepovedlo počasí, tak je to pak pro toho pořadatele smutné."

Letos se na rozdíl od loňska počasí vydařilo na výbornou. Návštěvníci si prohlédli nejen koně, ale i zajímavá řemesla, která jsou s chovem koní úsce spjatá. Mohli si projet i trasu nejznámnějšího českého dostihu Velké pardubické a to tzv. "konibusem", vozítkem taženým koňmi. Vrcholem výstavy, jak uvedl Petr Pucandl, však byla sobotní aukce.

Kůň kolumbijský
"My poprvé po dlouhé době tady pořádáme dražbu. Došli jsme k tomu, že určitě je hodně majitelů, kteří nevědí, jakým způsobem prodat koně a jako jediný způsob je inzerát přes odborné časopisy. Proto jsme došli k závěru, že by ta dražba byla vhodná. Není omezená plemenem, takže si myslím, že to bude velmi zajímavé."

A také bylo. Dražba přilákala množství diváků a dražilo se více než 20 koní. Jak známo tato nádherná zvířata mají i léčebné účinky na zdravotně postižené. Proto se akce zúčasnilo i občanské sdružení Apolenka, které se mj. jiné zabývá i hyporehabilitací. Jak uvedla jeho představitelka Vladimíra Houdová, léčí už samotný pohyb koně.

"Takže i děti, které k nám dochází od roku 1999 a přišly k nám jako děti, které ani neseděly, tak dneska už na tom koni sedí, což je podle nás opravdu veliký úspěch."

A právě zdravotně postižené děti ze sdružení Apolenka patřily k věrným divákům výstavy. Po vídendu závodiště opět osiřelo, ale už se chystá na podzimní dostihy, jejichž vrcholem bude Velká Pardubická.