Výstava na Staroměstské radnici přibližuje Svatojakubskou cestu

Stále více Čechů se každoročně vydává na jednu z nejstarších evropských poutnických výprav - do španělského Santiaga de Compostela. Mezinárodní fotografická výstava, která dokumentuje Svatojakubskou cestu, byla tento týden zahájena na Staroměstské radnici v Praze. Jsou tu i práce jediné české účastnice projektu - fotografky Hany Jakrlové. Na vernisáži byla Milena Štráfeldová:

/Moderátor/ Mileno, ty ses sama loni do Compostely vypravila. Jak pouť probíhá a co ti vlastně dala?

Já jsem o pouti do Compostely hodně slyšela a četla a trvalo mi několik let, nežli jsem se odhodlala tam skutečně vyrazit. Byla jsem tam zhruba před rokem a pustila jsem se po tzv. francouzské cestě, která začíná náročným přechodem Pyrenejí. A co mi dala? Zážitek z té komunity poutníků, protože tam skutečně člověk potkává lidi z celého světa. Ti se scházejí každý večer v poutnických ubytovnách, v hospůdkách, povídají si a prožívají tu pouť společně. A fotografie, které jsou do 20. června k vidění na Staroměstské radnici, mi zážitky z mé vlastní pouti hodně připomněly. Vystavuje je tu šest španělských fotografů a dalších sedm fotografek z celé Evropy. A já jsem se samozřejmě zeptala i autorky Hany Jakrlové, co ji na Svatojakubskou cestu přivedlo:

"Já jsem v Santiago de Compostela byla před devíti lety, když jsem tam fotila projekt Evropská města kultury r. 2000. Santiago bylo spolu s Prahou jedním z devíti měst, která byla těmi kulturními reprezentanty na přelomu milénia. A v Santiagu jsem viděla spoustu poutníků s holemi. Vypadali, že toho mají hodně za sebou, takže jsem věděla, o co se jedná. A říkala jsem si, že by bylo zajímavé to sama někdy zkusit."

Hana Jakrlová proto využila pozvání španělského fotografa a novináře Delmi Álvareze, aby se připojila ke skupině fotografů, kteří v r. 2006 mapovali poslední, galicijskou část cesty do Compostely.

"Bylo zajímavé potkávat se s lidmi, kteří byli opravdu z celého světa. Od Australanů přes Kanaďany až po Poláky a Čechy, kteří měli také celé spektrum důvodů, proč tu cestu absolvovali."

O poutnících, kteří do Compostely míří už od středověku, mluvil na vernisáži výstavy i španělský velvyslanec Antonio Pedauyé y González:

"Camino bylo po staletí, od 12. do 17. století, cestou, na které se potkávala celá Evropa. Češi začínali pouť v Praze, pokračovali přes Norimberk, přešli Německo, Francii a Španělsko. Každý, kdo Camino prošel, vám řekne, že to je zkušenost, která změní váš život."

Svatojakubská cesta byla v r. 1993 zařazena na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Každoročně se na ni vydá i zhruba 5000 Čechů. O svých zážitcích už napsali několik knih a vznikla také řada filmových dokumentů.