Výstava Vynálezci a vynálezy představí i unikátní aerosáně

Foto: Národní muzeum

V nové budově Národního muzea se příští týden chystá rozsáhlá výstava Vynálezci a vynálezy. Jedním z největších exponátů budou aerosáně Tatra z roku 1942. Tento dopravní prostředek o váze 1500 kilogramů už byl přestěhován a kvůli jeho instalaci musela být část boční fasády u vchodu dokonce vysklena.

Aerosáně zkonstruoval pro potřeby německé armády tým Tatry Kopřivnice. Jediný vyrobený prototyp dosahoval rychlosti 80 kilometrů v hodině a poháněla ho dvoulistá vrtule. Tohle unikátní bojové vozidlo bylo postaveno i v replice.

Repliku bojového vozidla, kterému se v novinách přezdívá "Hitlerovy sáně" postavil Vítězslav Hinner. Práce mu trvala tři roky. Jak aerosaně vypadají?

"Je to karoserie vozidla na čtyřech lyžích nebo jakoby na čtyřech snowboardech místo kol a vzadu má vrtuli, která pohání. Mělo to být určeno jako přepadové a průzkumné vozidlo pro Wehrmacht na podmínky ruských severních plání a původním výrobcem byla Tatra Kopřivnice."

Foto: Národní muzeum
Vzhledem k vývoji války však německá armáda nestihla aerosaně nikdy nasadit. Jediný vyrobený kus pochází z roku 1942 a prototyp postavený na objednávku wehrmachtu je možné obdivovat v kopřivnickém Technickém muzeu. Když motorové sáně viděl Jeff Lane, americký sběratel z Nashvillu, zatoužil mít je ve svém soukromém muzeu. Postavit repliku technického unikátu byl pro Vítězslava Hinnera docela tvrdý oříšek a to se restaurování veteránů věnuje už 16 let. Unikátní projekt byl nesrovnatelně komplikovanější než rekonstruování automobilových dědečků, i než stavba nového vozu.

Foto: Národní muzeum
"V muzeu v Tatře Kopřivnice existuje jediný originál a my jsme ho na základě fotografií a obrázků, protože dokumentace neexistuje, znovu postavili,"

říká Hinner. Plány pro stavbu aerosaní zřejmě skončily v nepřístupných armádních archivech a nebo byly na konci války ustupujícími Němci skartovány. Vlastně se ani neví, jestli to fungovalo. Existují dvě verze, podle jedné se saně při testování proháněly až 100 kilometrovou rychlostí, podle druhé verze testování dopadlo tak, že když byly saně přivezeny na ledovec, propadly se do sněhu a už se nepohnuly.

Foto: Národní muzeum
Aerosaně mají hned dva volanty. Jedním se lyže otáčely a druhý pak umožňoval jejich naklánění na hrany. Tohle technické řešení saním dovolilo snadné kličkování. Motor umožnil na rovných úsecích dosáhnout až osmdesátikilometrové rychlosti.

Aerosáně na výstavě vynálezů doplní třeba čočkostroj, ornitoptéra či Kaplanova turnína. Slavné a občas i bizarní objevy českých vědců a koumáků si budou moci nejen prohlédnout, ale některé také sami vyzkoušet. Výstava zahrne šikovné i méně praktické vynálezy z techniky, lékařství, chemie, biologie, zemědělství, tiskařství a humanitních věd. Zároveň návštěvníkům nabídne mnoho zajímavých informací z pracovního i soukromého života vynálezců.