Vývoj mezd v České republice

peníze

Za první čtvrtletí letošního roku vzrostla v České republice průměrná hrubá mzda na 13 298 korun. To je o 9,3 procenta více než v loňském roce. Po odečtení vlivu inflace to znamená, že si lidé mohli koupit o 5 procent víc než loni. Co se za těmito čísly skrývá zjišťoval Vilém Faltýnek.

Statistická čísla, která zveřejnily pondělní Lidové noviny, jsou kombinací údajů Českého statistického úřadu a ministerstva práce a sociálních věcí. Hlavní nové poznatky, které jejich vyhodnocení přináší, shrnuje Jana Bondyová, ředitelka odboru informačních služeb Českého statistického úřadu.

"Obojí ty výsledky dokazují, že průměrné hrubé mzdy, o kterých se tady mluví, rostou, že rostou rychleji, než je prozatímní vývoj inflace, to znamená, že roste i reálná mzda."

Nejvyšší platy dostávají odborníci z oblasti informačních technologií (přes 30 200 korun), nejméně dělníci z oděvního průmyslu (necelých 8400 korun). Záleží také na regionu. Podle analytika Patria Finance Davida Marka to záleží na poptávce, jaká v daném regionu po dané profesi existuje:

"Vzhledem k tomu, že informační technologie jsou dnes velmi progresivním odvětvím, jsou vlastně implementovány v řadě ostatních odvětví, tak odborníci z tohoto sektoru jsou velmi žádáni na pracovním trhu a díky tomu mohou růst i jejich mzdy protože jejich realný počet je častno nižší než potřeba."

Ke zvýšení průměrné mzdy přispěla významně skutečnost, že stát zvýšil platy svým zaměstnancům, nejvíce dostali přidáno zaměstnanci ve zdravotnictví a ve školství. Podle Jany Bondyové přesto růst hrubých mezd potvrzuje, že se zlepšuje ekonomika státu. "Jenom to svědčí o tom, že skutečně ta ekonomika je dynamičtější, je lepší, což jenom dokazuje růst hrubého domácího produktu."

David Marek ovšem poukazuje na skutečnost, že růst mezd neodráží pouze skutečné zvyšování produktivity práce, ale také očekávané zvýšení cen.

"Pokud rostou mzdy, nemusí to být vždy z důvodu růstu HDP, ale také díky očekávanému zvýšení cen v následující periodě. V prvním čtvrtletí se mzdy zvýšily o něco více než devět procent, ale jen polovinu z toho bylo možno přičíst růstu reálné produktivity práce a zhruba na čtyřech procentech se podílela inflace."

Růst mezd za celý letošní rok se podle ekonomů bude pohybovat na zhruba stejné úrovni jako v prvním čtvrtletí, tedy na 8,5 až 9 procentech. Podle bondyové ovšem záleží na několika faktorech, zda se trend podaří udržet.

"Bude to záviset na tom, jak se projeví pokles dynamiky v západních zemích na naši ekonomiku, jestli se podaří udržet růst HDP, jestli budou vytvořeny prostředky na to, aby se mohly zvyšovat i mzdy. A hlavně to závisí na vývoji inflace."

Pokud se trend udrží, na konci příštího roku by podle odborníků průměrný plat mohl přesáhnout 15 tisíc korun.