Vzácný objev v Moravském krasu: Nový dóm plný krápníků

Nově objevený jeskynní dóm v Moravském krasu

Jeskyňáři nedávno objevili v Moravském krasu rozlehlý jeskynní dóm. Má rozměry přibližně třicet krát třicet metrů a je bohatě zdobený různými druhy krápníků. Jde o unikátní objev, protože kras je už značně probádaný.

Zaplavený sifon | Foto: Organizace Myotis České speleologické společnosti

„Moravský kras probádaný je, ale jako všude i tady vyskytují bílá místa pod mapou. A toto je oblast, mezi Lažánkami a Vilémovicemi, kde je to bílé místo veliké a tam ještě objevy mohou být docela významné,“ řekl Českému rozhlasu Brno Jan Flek ze speleologické skupiny Myotis, která dóm objevila.

V současné době už se podle něj ale nedají najít jeskyně jako takové a jeskyňáři se k nim musí prokopat. „Většinou se to dělá přes takzvané závrty – to jsou takové dolíky, které můžete v krasové krajině vidět, i když projíždíte kolem. A z nich se prokopáváním dostávají jeskyňáři do těch neznámých prostor,“ vysvětlil.

Foto:  Organizace Myotis České speleologické společnosti

Do nově objeveného dómu se speleologové dostali po dvouletém úsilí. Museli si poradit s bahnem i zaplavenými přístupovými prostory. Dóm je totiž mělce pod terénem - v hloubce 30 či 40 metrů - takže voda se tam dostává při průtržích hodně rychle. Také se museli prokopávat. Některé úseky sice byly průlezné, někdy ale měly třeba jen několik desítek centimetrů.

„To bylo nejnáročnější, protože v těch závrtech jsou většinou podzemní prostory těžce přístupné, buď proto, že jsou ty závrty vyřícené nebo jsou tam sedimenty, anebo také proto, že jsou to úzké puklinky. A nás právě potkalo to, že to byly úzké pukliny, které měly místy šířku jen 20 centimetrů. Takže jsme to museli rozšířit, aby se tam člověk prodral,“ popsal Jan Flek.

Žebřík v závrtu | Foto:  Organizace Myotis České speleologické společnosti

„Po dvou letech neustálé práce je to zadostiučinění,“ dodal. Objevené podzemní prostory mají podle něj nedotčené krápníkové kulisy. V různých barvách, s nádhernými detaily i krápníky.

Další mapování

Kvůli špatné přístupnosti se do dómu nedostane veřejnost. Speleologové ale budou jeskyni dál prozkoumávat. Už teď je podle nich evidentní, že prostora má pokračování. Především trativody, které mohou jít podle odhadu až do stometrové hloubky. „Musíme všechno pořádně zmapovat, protože, jak se mezi jeskyňáři říká, pokud je jeskyně objevená, je to hezké, ale pokud není zmapovaná, tak ještě neexistuje,“ uvedl v rozhovoru pro Český rozhlas Brno.

Foto: Organizace Myotis České speleologické společnosti

Moravský kras je největší a nejlépe vyvinutá krasová oblast v České republice. Je v něm přes 1100 jeskyní. Nejznámější jsou Punkevní, kde se lidé plaví v člunech po říčce Punkvě a které jsou spojené s propastí Macocha. Největší je ale systém Amatérské jeskyně o délce přes 40 kilometrů. Obdobně velký dóm, jako nyní, našli jeskyňáři v roce 2019 při pracích v jeskyni Sonda pod Jedničkou, dostal jméno Výroční.

Nově objevená jeskyně zatím jméno nemá. Většinou se při takových příležitostech podle Jana Fleka rozhoduje o názvu spontánně. „Někdy se objev podaří na nějaký významný den, tak dostane podle toho název, třeba Novoroční. Anebo podle nějaké události, která se tam stane. Když jsme do toho dómu vlezli, první, co bylo, někdo zakřičel: To je Hornbach. Ale zatím se to neujalo a nevím, jestli se to ujme,“ dodal jeskyňář s úsměvem.

Foto: Organizace Myotis České speleologické společnosti
9
49.36241740816755
16.725219866305366
default
49.36241740816755
16.725219866305366