Vzniknou speciální detenční ústavy

Nebezpeční, duševně nemocní nebo deviantní pachatelé by v budoucnu mohli být v takzvaných detenčních ústavech. Jejich vznik schválila v pondělí vláda. Vyslyšela tak psychiatry, kteří po tomto institutu volají už od 70. let. Pokračuje Zdeněk Vališ.

Do detenčního zařízení by byli umístěni pachatelé trestné činnosti, kteří nemohou být trestně odpovědni a nemohou vykonávat trest v klasických věznicích, popřípadě pachatelé, kteří si už odpykali trest za spáchaný zločin, ale jsou stále nebezpeční, takže je nelze propustit na svobodu. Dosud tito lidé pobývají v psychiatrických léčebnách, kde mohou ohrozit personál a v případě útěku i veřejnost. Psychiatrické léčebny zkrátka nejsou technicky ani personálně vybaveny pro ostrahu takto nebezpečných delikventů. Jak upozorňuje psychiatr Zdeněk Bašný, v detenčním ústavu by naproti tomu měla působit klasická vězeňská ostraha spolu s odborníky.

"Lékaři, psychologové a ostatní odborný personál by tam měli vstupovat a snažit se získat ty lidi pro léčbu. Detenční ústav ale není léčebné zařízení."

Detenční ústavy má už dávno většina tzv. civilizovaných zemí. Je tedy možné přebírat různé zkušenosti. Na druhou stranu určité zkušenosti existují i u nás. Téměř 10 let už funguje jedno speciální oddělení ve věznici v Kuřimi.

"Naše oddělení slouží jako jediné v českých věznicích osobám, které spáchaly sexuálně motivovaný trestný čin a soudem jim kromě výkonu trestu bylo nařízeno ještě ústavní sexuologické léčení. Znamená to, že si u nás odpykávají trest odnětí svobody a současně je zahájena příprava na ústavní sexuologickou léčbu."

Říká vedoucí oddělení Zuzana Kalivodová. Podle ní je výhodné zahájit přípravu na pozdější časově nedefinovanou léčbu už v průběhu trestu. Efektivita tohoto systému je prý docela vysoká.

"Zjistili jsme, že recidivy se dopouští asi tři procenta našich klientů, což považujeme za úspěch."

Přesto ale Zuzana Kalivodová vítá vznik detenčních ústavů.

"Detenční ústavy budou určitě velmi vhodné jako jeden z typů ochranného opatření, protože se ukazuje, že pachatelé, kteří přijdou do výkonu trestu i s nařízenou ústavní léčbou nejsou často ochotni podrobit se léčení, a to nejen v průběhu výkonu trestu, ale i po přemístění do psychiatrických léčeben. Velmi často nespolupracují, bojkotují léčbu, jsou agresivní. Celý proces není možné v podstatě v podmínkách léčebného zařízení úspěšně realizovat. V tom případě by tedy měla nastoupit jiná instituce, která bude mít tyto lidi dál ve své péči, protože se nemohou pohybovat na svobodě."

Ministerstvo spravedlnosti má zatím vytipované dvě lokality, kde by detenční ústavy mohly už v průběhu příštího roku začít fungovat. Ministr Jiří Pospíšil nevylučuje, že ve speciálních odděleních detenčních ústavů by mohli být umístěni i lidé mladší čtrnácti let, pokud spáchají trestnou činnost a ještě nejsou trestně odpovědní. Zabezpečovací detence delikventů může trvat tak dlouho, jak to bude vyžadovat ochrana společnosti.