Dochází kapacity detenčních ústavů pro zvlášť nebezpečné a psychicky nemocné pachatele

Detenční ústavy v Česku jsou obsazené z více než devadesáti procent svých kapacit. Jsou určené pro zvlášť nebezpečné a psychicky nemocné pachatele.

"Máme tady třeba pána, který je mentálně retardovaný. Způsobil požár, při kterém zemřelo 8 lidí. Pán si to podle znalců ani moc neuvědomuje. Nicméně vzhledem k závažnosti trestného činu je nebezpečný pro společnost, nemůže se nacházet ani v ústavu pro duševně nemocné," uvedl vedoucí detence na Pankráci v Praze.

Ilustrační foto:  ČT24

Zdejší detenční ústav byl otevřený na začátku letošního roku, protože kapacity už nestačily. První detenční ústav byl zprovozněný v roce 2009 v brněnské vazební věznici, o dva roky později v Opavě. Jak vypadá vybavení detenčních ústavů?

"Systém cel je stejný jako ve věznici. Nicméně ubytování vychází z lepších podmínek. Není standardní jako ve věznici. Tady už mají dřevěný nábytek, takový pokojíček v uvozovkách."

V přísně střeženém místě podstupují pachatelé závažných trestných činů psychiatrickou léčbu, mají tu školu, trénují nákupy, nebo práci na zahradě.

Uškrtil dva pacienty ve dvou psychiatrických léčebnách

Ilustrační foto:  ČT24

O podobné zařízení usilovali odborníci už od 70. let. Opakovaně poukazovali na to, že tito lidé někdy tyranizují celé oddělení psychiatrické nemocnice, napadají personál i jiné pacienty. Takové útoky často končí vážnou újmou na zdraví.

Například jedním z obyvatel brněnské detence se stal pacient psychiatrické léčebny, který uškrtil pacienta a svůj čin zopakoval i v Opavě. Psychiatrická léčebna proto navrhla, aby byl umístěný do detenčního ústavu.

Bude třeba rozšířit kapacitu detenčních ústavů

Ilustrační foto:  ČT24

Do detencí soudy posílají zvlášť nebezpečné a psychicky nemocné pachatele trestných činů, kteří nemůžou být kvůli duševním nemocem ve vězení ani v psychiatrických léčebnách.

"Aktuálně je v našich detenčních ústavech 111 chovanců, a ačkoliv jsme od nového roku zaznamenali pokles o dva chovance, celkově počty nově příchozích rostou," uvedla mluvčí Vězeňské služby Markéta Prunerová.

Věznice v Rapoticích | Foto: Michal Malý,  Český rozhlas

Soud každým rokem přezkoumává, zda se duševní stav pachatele zlepšil natolik, že je ho možné z ústavu propustit bez nebezpečí, že by ohrožoval občany.

Vězeňská služba bude muset nejspíš ještě rozšířit kapacitu detenčních ústavů. Má vytipovaná místa ve středočeských Jiřicích a Rapoticích na Vysočině.