Vzpomínka na bojovníky o rozhlas

0:00
/
0:00

Hlavní město Praha si v pátek připomnělo 61. výročí povstání proti německé okupaci. Oslavy pražského povstání začaly uctěním památky padlých u pamětní desky na Staroměstském náměstí a udělením praporu pražského primátora pěší rotě aktivních záloh. Na lidi, kteří povstali proti nacistům, se vzpomínalo také u budovy Českého rozhlasu na Vinohradské třídě.

Čeští povstalci svedli před 61 lety bitvu o rozhlas s německými jednotkami SS. Tato důležitá bitva květnového povstání proti nacistům začala nenápadně. Půl hodiny po poledni přijelo k rozhlasové budově 16 českých policistů. Podařilo se jim hlídkující gestapáky překvapit.

Jedním z těch, kteří byli přímo u začátku boje, byl i tehdy patnáctiletý František Bystřický. Krátce po poledni, 5. května 1945, se byl podívat u rozhlasové budovy, kde měli Němci opevněný vchod. "Když vtom slyším od Václavského náměstí takový hřmotný automobil. Ohlédl jsem se, a tam už přijížděla česká policie v otevřeném voze. Tady u vchodu přibrzdili a vhodili granát do toho vchodu," vzpomíná pan Bystřický.

Cílem boje o rozhlas bylo ubránit strategicky důležité povstalecké vysílání. Tento úkol zaplatilo životem 89 Čechů. Jejich památku připomněl před budovou rozhlasu pietní akt, kterého se zúčastnil i premiér Jiří Paroubek. "Jako předsedovi vlády České republiky i občanovi této země je mi ctí být dnes na místě, které se stalo symbolem květnových událostí roku 1945. Především mi dovolte, abych touto cestou poděkoval zejména těm, kteří se aktivně zapojili do bojů v Pražském povstání, ať to bylo o náš rozhlas, nebo na barikádách. Těžko se hledají slova k vyjádření naši vděčnosti všem těmto hrdinům, kteří se právě na výzvu Československého rozhlasu postavili na aktivní odpor okupantům. Přesto, že věděli, že mohou zemřít, neváhali nasadit své životy. Velmi si všech těchto občanů cením, protože takové rozhodnutí vyžaduje velkou osobní odvahu a statečnost,"řekl premiér Jiří Paroubek.

Jiří Paroubek
Hrdinství obránců rozhlasu vyzdvihl i generální ředitel současného Českého rozhlasu Václav Kasík: "Vzpomínku věnujme těm, kteří v pohnutých dnech naších novodobých dějin položili své životy a jejichž památku dnes tady uctíváme. Skláním se před všemi, kteří o rozhlas bojovali a kteří v nebezpečí zajišťovali vysílání. Vysílání rozhlasu, který v sobě nese symboliku svobody."

Předseda Senátu Přemysl Sobotka pak upozornil na důležitý odkaz obránců rozhlasu, který je třeba neustále chránit: "Jsem přesvědčen, že památku padlých zde u rozhlasu v květnu 1945 a srpnu 1968 nejlépe uctíme, když budeme chránit před všemi demagogy a moci chtivými kariéristy to, co jim bylo natolik drahé, že pro to byli ochotni položit život. Svoboda jedince i národa spolu s demokratickou kulturou jsou hodnoty, které musíme dnes a denně chránit. Jakékoliv zaváhání by se nám totiž mohlo vymstít. Čest památce všem padlým při boji za rozhlas."

Foto: Sarah Polewsky