Za bobry do Českého lesa

Foto: Steve, Creative Commons 2.0
0:00
/
0:00

Chráněná krajinná oblast Český les slaví letos páté výročí svého vzniku. A nadělilo sobě i návštěvníkům speciální dárek. Naučnou stezku, na které se lidé mohou setkat s chráněným bobrem evropským. Na bobří stezku jsme se zeptali Barbory Novákové ze Správy CHKO Český les.

Foto: Per Harald Olsen,  Creative Commons 3.0
"Naučná stezka Vodní svět byla vybudována na bývalých chovných rybnících na Kolmu u Lesné u Tachova. Na těchto rybnících se v roce 2005 trvale usídlil bobr, takže to je ideální místo pro pozorování tohoto chráněného živočicha. Bobr tam nežije sám, žije tam s ním spousta zajímavých vodních živočichů, proto je na stezce kromě bobří pozorovatelny je pro návštěvníky připraveno i molo pro pozorování vodních živočichů nebo ptačí pozorovatelna."

Jak vypadá taková bobří pozorovatelna?

"Bobří pozorovatelna je takový malý dřevěný baráček schovaný na břehu rybníka s výhledem na bobří hrad a na rybník, kde se bobr rád prohání."

Když bych jako turista chtěla vidět bobra, co mám pro to udělat? Jak se mám chovat, kdy mám vyrazit na tu naučnou stezku?

Foto: Steve,  Creative Commons 2.0
"Bobr je převážně noční zvíře, takže nejlepší je se tam vypravit v podvečer, určitě hrozně potichu, protože jej vyruší každý malý zvuk. Pak se tiše posadit do pozorovatelny a čekat. Tak během půl hodinky určitě vyleze."

Proč se bobři usadili zrovna v Českém lese? Kde se tam vzali, protože už tady dlouho nebyli, byli dávno vyhubeni.

"Ano, původně byl bobr vyhuben asi v 18. století. Říká se dokonce, že v Českém lese nebo tady v západních Čechách to bylo už v 15. století, protože tady bylo hodně skláren a různých provozů závislých na vodě a bobr jim to kazil. Znovu se tady v západních Čechách bobr začínal objevovat v 80. letech 20. století, ale k masivnímu rozšíření došlo v letech 90. z Německa, kde probíhala jeho reintrodukce."

Myslíte si, že do Českého lesa může přijít ještě více bobrů nebo ta populace, kterou uvádíte, že tam máte, těch 44 rodin je strop?

"V současnosti si myslíme, že těch 44 rodin je tak strop."

Jak velká je taková bobří rodina?

"Bobří rodina má přibližně 5 až 8 jedinců. Je tvořena rodičovským párem a potomky ze dvou vrhů."

Naučná stezka Vodní svět se oficiálně otevře 3. října, součástí slavnostní akce bude komentovaná prohlídka i výstava o bobrovi v Českém lese. A vzácnému hlodavci se v chráněné krajinné oblasti hodlají věnovat i v budoucnu.