Začalo druhé prezidentské období Miloše Zemana

Miloš Zeman, photo: ČTK

Miloš Zeman zahájil své druhé funkční období. Při slavnostním ceremoniálu ve Vladislavském sále složil slib s dlaní položenou na ústavu do rukou předsedy Senátu Milana Štěcha (ČSSD). Zazněla státní hymna i dělové salvy.

Miloš Zeman,  photo: ČTK
V následném inauguračním projevu Zeman uvedl, že hodlá pokračovat v setkávání s občany, aby byl plnohodnotným prezidentem, ne ornamentem na státní budově. Podpořil také zavedení přímé volby starostů a hejtmanů, pozitivně hodnotil své cesty do krajů a uřekl, že plánuje podporovat aktivní občanství včetně přímé demokracie.

Zeman mimo jiné také kritizoval podnikatele Zdeňka Bakalu. Obvinil jej z rozsáhlé hospodářské kriminality v OKD a označil za velkou skvrnu. "Dokud tento problém nebude vyšetřen, pak nemůžeme tvrdit, že v České republice velká ekonomická kriminalita je minulostí a Viktor Kožený, skrývající se na Bahamách, nemá svého velkého nástupce právě v osobě Zdeňka Bakaly," uvedl Zeman. Kritizoval také média z vydavatelství, které Bakalovi patří, nebo Českou televizi. Po projevu zamířil prezident do Svatovítské katedrály uctít památku svatého Václava.

V následném inauguračním projevu Zeman uvedl, že hodlá pokračovat v setkávání s občany, aby byl plnohodnotným prezidentem, ne ornamentem na státní budově. Podpořil také zavedení přímé volby starostů a Reakce na prezidentův projev přišly záhy. Už během něj někteří politici, zejména z TOP 09 a ODS, opustili Vladislavský sál. Patřili k nim bývalá předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS) a špičky TOP 09 Jiří Pospíšil, Miroslav Kalousek a Karel Schwarzenberg, odešel ale i místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka a senátor Václav Chaloupek z klubu Starostů.

Zemanovy inaugurace se zúčastnily přibližně čtyři stovky hostů. Před Hrad přišli také jeho příznivci. Inauguraci mohli lidé sledovat i na velkoplošné obrazovce. Na Hradčanském náměstí protestovaly proti Zemanovi desítky lidí.