Začíná Ptačí hodinka. Možná k vám na krmítko přiletí i vzácný brkoslav

Foto: Pixabay, CC0

Začíná Ptačí hodinka. Ode dneška do neděle se lidé mohou zapojit do třetího ročníku sčítání ptáků na krmítkách.

Pozorování přináší jak informace o počtu ptáků, tak o jejich preferovaném prostředí a v průběhu času i o stavu jednotlivých druhů.

Dita Hořáková,  foto: Česká ornitologická společnost

Ornitologové doporučují připravit do krmítek slunečnicová semena, vlašské ořechy či lojové koule. Data z pozorování pak lidé odešlou přes web nebo poštou. Jak uvedla Dita Hořáková z České ornitologické společnosti, prostřednictvím Ptačí hodinky tak lidé pomáhají vědcům s výzkumem.

"Ptáci na krmítkách se sčítají už dlouho. První začala Velká Británie a postupně se to rozšiřovalo. Teď sčítá i Rakousko a Německo. U nás stále podobný program chyběl. Proto jsme ho v roce 2019 spustili."

Co je jeho cílem?

Foto: susanne906/Pixabay,  CC0

"Cíle jsou dva. První je zapojit širokou veřejnost do sčítání ptáků na krmítkách. Jedná se o relevantní vědecký výzkum. Do budoucna bychom mohli zjistit, proč některé druhy přibývají a jiné ubývají."

Neobáváte se, že budou některé údaje duplicitní? V parku u krmítka by mohlo být v určitou hodinu víc lidí.

"My máme na stránkách napsanou podrobnou metodiku. To by se nemělo stát. U krmítka v danou hodinu by měl sčítat vždy jeden pozorovatel, který pak odesílá pozorování za jednu hodinu. Nemělo by se stát, že budou třeba sčítat dva sousedé a koukat v ten samý čas na jedno krmítko."

Jak dopadly předchozí dva ročníky? Kolik lidí se akce zúčastnilo?

"V předchozích ročnících byl velký zájem veřejnosti, což nás těší. V prvním ročníku nás sčítalo 14 tisíc a loni víc než 21 tisíc. Nejčastěji lidé viděli na krmítku sýkory koňadry a vrabce. Uvidíme, jak to dopadne letos."

Foto: Barbora Němcová

Viděli i nějakého vzácného opeřence?

"Někteří měli to štěstí, že se jim na krmítku zastavili i návštěvníci ze severu - brkoslavi nebo pěnkavy."

Akce se bude konat teprve třetí rok. Objevuje se tam už nějaký trend, třeba kterých ptáků ubývá?

Brkoslav severní,  foto: AndronovIN,  public domain

"Zatím nemůžeme říci žádné trendy. Potřebujeme ještě přibližně dva roky počkat, aby to bylo vidět."

Nemáte strach, že lidé ptáky nepoznají?

"Na webu programu máme různé podpůrné materiály, které lidem to rozeznávání velmi usnadní. Jsou tam vyobrazené i velmi podobné druhy a zdůrazněny jejich rozdíly. Lidé si mohou vypomoci různými atlasy. A když se stane, že proletí druh, který neznají, nebo sedí na krmítku, není žádný problém. To se může stát i zkušenému pozorovateli. Pak může ve formuláři vyplnit neznámý druh."

Mohou lidé poslat třeba fotku?

"Mohou nám zasílat fotku. Potom budou využívány při propagaci ochrany ptáků."