Zahraniční Češi dali na opravu drobných památek v Česku přes dva miliony

Prameny Adéla, Flóra a Adolf po rekonstrukci, foto: oficiální stránky Nadace Via

Zahraniční Češi přispěli na opravu drobných památek v České republice částkou přes dva miliony korun. Z peněz, které získala nadace VIA, se bude financovat například oprava lázeňských pramenů v Jeseníku, opravy kaplí, božích muk nebo soch. Peníze získala nadace hlavně z Ameriky od 81 dárců. Dále se připojili i dárci z Portugalska a Německa. O projektech jsme hovořili s Táňou Hlavatou z nadace VIA:

Prameny Adéla,  Flóra a Adolf po rekonstrukci,  foto: oficiální stránky Nadace Via
"Sbírka pokračuje, protože žádostí jsme dostali celkem 172. Je opravdu vidět, že tématem jsme se trefili do potřeby opravy drobných památek, protože stát na tyto památky nepřispívá. Sám nemá dost peněz ani na sanaci těch velmi důležitých."

Peníze také pomohou s opravou lázeňských pramenů v Jeseníku. Jaké prameny konkrétně se budou opravovat?

"Prameny se jmenují Adéla, Flóra a Adolf. Pocházejí ze třicátých let 19. století a patří mezi 80 drobných historických objektů v této lokalitě. Celkové náklady na opravu budou 180 tisíc korun, z toho nadace VIA dá 70 000, finančně se účastní také Městský úřad Jeseník, Lesy České republiky a Společnost Vincence Prieznitze. Celou rekonstrukci provádí Hnutí Brontosaurus za účasti mnoha dobrovolníků. Prameny by slavnostně měly být otevřeny 5. října 2004, v den Vincence Prieznitze. Myslíme si, že je to kvalitní, rychle udělaná práce."

To je ovšem jen jeden z několika desítek projektů v republice, na které zahraniční Češi přispěli. Jaké jsou ty další?

"Je jich mnoho, jsou rozmanité. Většinou se jedná o drobné pomníčky, kříže nebo boží muka v krajině. Například ve Varnsdorfu Kruh přátel muzea Varnsdorf se bude starat o přemístění Božích muk a sousoší Kalvárie. Dále jsme přispěli například obci Kadov na obnovu křížků a kapliček na Kadovsku, na kapličku ve Valdicích, rekonstrukci božích muk v obci Světlá pod Ještědem, na římskokatolickou farnost v Bořejově a další památky."

10
50.229899400000
17.204507900000
default
50.229899400000
17.204507900000