Zájem o technické obory slábne

Photo: www.techmania.cz
0:00
/
0:00

Českým energetikům začínají chybět absolventi technických vysokých škol. Jen elektrárenská firma ČEZ bude v příštích deseti letech potřebovat až 12 tisíc nových expertů na energetiku. Ministerstvo školství chce tuto nepříznivou situaci řešit.

"Za posledních pět let se počet studentů naší fakulty snížil o téměř 30 procent," sdělil děkan Fakulty strojní ČVUT František Hrdlička. Statistika říká, že zatímco v roce 1985 absolvovalo v Praze jadernou fyziku 50 lidí, nyní je jich nejvýše patnáct. Dana Drábová, předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost, upozorňuje i na nutnou generační obměnu:

"Průměrný věk v oborech, nad kterými dohlížíme, je zhruba 50 let a během následujících 15 let odejde půlka lidí do důchodu. Znamená to tedy, že probíhá velmi intenzivní generační výměna, a je velkou otázkou, jakým způsobem se ji podaří zvládnout. Energetika obecně a jaderná energetika speciálně se nedá bezpečně a spolehlivě provozovat bez znalých, motivovaných, odpovědných lidí."

Slova Dany Drábové potvrzuje i ministryně školství Miroslava Kopicová:

"V energetice v roce 2007 bylo 14 procent odborníků starších 55 let, což znamená, že je musíme v krátké době nahradit. My ani nemáme dostatek uchazečů o tyto obory, abychom měli naději, že alespoň v delším horizontu dokážeme tu mezeru zaplnit. Musíme učinit výrazné, okamžité kroky, ale musíme také nastavit vzdělávací systém tak, abychom podpořili zájem a abychom 'vyprodukovali' dost absolventů těchto oborů."

Ministerstvo školství proto začalo jednat s elektrárenskou firmou ČEZ a jinými odborníky. Všichni se pokusí na technické obory přilákat více uchazečů, protože tam se musí o studenty ucházet, a to je podle ministryně Kopicové třeba změnit:

"Nám tady chybí podchycení zájmu dětí už od samého raného věku, například vytvořením vědeckého parku v těchto oborech. Zažila jsem to v řadě zemí světa a vím, jak rodiče s malými dětmi tyto pokusy sledují, jak si s nimi hrají a jak přirozenou cestou vzbuzují zájem. Ale to samozřejmě nestačí. Musíme ukázat mladým lidem, že jejich cesta, pokud si ji zvolí, má budoucnost, že mají před sebou zajímavou práci, která jim zajistí dobrý život."

Nově by měli žáci základních škol v hodinách dělat víc pokusů a praktických příkladů, aby pak byli motivováni k dalšímu studiu těchto oborů. Soukromé firmy se také snaží podchytit talentované žáky už na škole prostřednictvím nejrůznějších soutěží a soustředění. Třeba ČEZ už nyní spolupracuje s 32 středními a 11 vysokými školami. Školí například kantory, jak zábavně učit fyziku, studentům zase nabízí exkurze do jaderné elektrárny.