Zakáží poslanci kouření v restauracích?

Sněmovna projedná za několik dnů tzv. protikuřácký zákon. Původní verze měla dát restauracím povinnost vyhradit pro kuřáky stavebně oddělené a řádně odvětrané prostory. Zdravotní výbor sněmovny však prosazuje absolutní zákaz kouření v restauracích. Česko by se tak mohlo zařadit mezi země, kde si host u kávy či piva už nikde nezapálí.

Zákaz kouření v restauracích a barech je zásah do svobody podnikání, ale je to zásah oprávněný, říká předkladatel takzvaného protikuřáckého zákona poslanec ODS Boris Šťastný. A doufá, že své kolegy ve sněmovně přesvědčí. Podle Šťastného se v žádné zemi, která přijala protikuřácký zákon, nepotvrdilo, že by se restauracím snížily zisky. Statistiky uvádí, že kouří zhruba čtvrtina Čechů, mezi mladými od 15 do 18 let dokonce polovina. Ve sněmovně se dá očekávat bouřlivá diskuse. Mnohým poslancům se přísný zákon nelíbí.

"On nechce chránit nekuřáky, čímž se jakoby zaštiťuje, ale bojuje proti kuřákům."

říká například senátor Jaroslav Kubera a dodává.

"Smyslem celého zákona má být, aby kuřáci neobtěžovali nekuřáky, s tím já souhlasím. To znamená, aby byli od sebe odděleni, aby existovaly kuřácké provozovny, nekuřácké provozovny, potažmo společné, protože existují kupodivu i nekuřáci, kteří si jdou rádi na kafíčko do kuřácké restaurace. Prostě neomezovat svobodu lidí nad rámec."

Ve hře je stále několik variant, jak upravit kouření v restauracích. Kromě úplného zákazu poslanci uvažují například o stavebním oddělení prostor, o zachování kouření v malých restauracích. Jsou i další návrhy, říká předkladatel zákona Boris Šťastný.

"Například aby neexistovala žádná regulace kouření v restauracích a restauratér si mohl vybrat, zda jeho restaurace bude kuřáckou či nekuřáckou."

To platí například ve Španělsku. Podle průzkumu z roku 2006 se 90 procent hostinských rozhodlo zachovat svobodu kouření. Pracovníci v pohostinství tam tedy dál zůstávají vystaveni nebezpečí pasivnímu kouření. Podle Šťastného by byla varianta absolutního zákazu kouření v restauracích nejspravedlivější.

"Je nejspravedlivější pro restauratéry, protože nenabízí žádnou výjimku, nabízí stejné podmínky všem a současně je nejspravedlivější pro téměř 90 tisíc jejich zaměstnanců. Současně je velmi spravedlivá pro veřejnost, protože nabízí nejdůslednější ochranu před pasivním kouřením ze všech nabízených variant."

Podle lékařů by se za první rok zákazu kouření v barech a restauracích mohl snížit počet infarktů o 10 až 20 procent. V Česku údajně na následky pasivního kouření zemře ročně dva tisíce lidí. Odborníky překvapil v této souvislosti názor prezidenta Václava Klause. Ten v rozhovoru pro Lidové noviny řekl, že nevěří, že je "pasivní kouření takovou hrozbou pro člověka, aby bylo třeba vytvářet další zákazy a regulace a omezovat jimi lidskou svobodu".

"Lékař je od toho, aby léčil, není zákonodárce a někteří lékaři a evropští politici se povýšili na spasitele světa a rozhodli se, že nás budou chránit za každou cenu,"

říká senátor Jaroslav Kubera. I bez zákona se počet nekuřáckých restaurací v Česku zvyšuje - dnes je jich kolem čtyř set. Jen za poslední rok se jejich počet zdvojnásobil.