Zákon, který možná ani nezačne platit

0:00
/
0:00

Od ledna 2007 by měli maloobchodníci a hostinští v Česku používat registrační pokladny s fiskální pamětí. Vládní zákon stanovující tuto povinnost schválila Poslanecká sněmovna hlasy vládní koalice s podporou komunistů. Opoziční občanští demokraté jsou ostře proti a v případě volebního úspěchu v příštím roce chtějí zákon zrušit. Více Josef Kubeczka.

Ministr financí Bohuslav Sobotka
Možná bych měl na úvod připomenout, co je to fiskální paměť. Zjednodušeně řečeno jde o elektronické zařízení, které zadokumentuje veškeré operace pokladny. Falšování údajů by tak mělo být obtížnější. Od nového zákona si proto vláda slibuje účinnější boj proti šedé ekonomice. Opoziční občanští demokraté ale o takovém přínosu pochybují. Podle nich zákon jen zbytečně postihne drobné živnostníky. To ale odmítá ministr financí Bohuslav Sobotka. Podle něj se na nový systém mohou všichni včas připravit.

"Již od poloviny letošního roku začne platit povinnost předat doklad při prodeji zboží nebo provedení služby. To je první fáze náběhu tohoto zákona. Poté do 1. ledna roku 2007 musí mít již pořízenou registrační pokladnu ty subjekty, na které se tento zákon vztahuje, tedy subjekty, které podnikají v oblasti maloobchodu a pohostinství."

Vládní koalice si od tohoto zákona také slibuje zamezení daňových úniků. Podle poslance ODS Vladimíra Doležala tomu tak ale nebude.

"My se domníváme, že registrační pokladny neřeší to, co si od toho vláda slibuje, a že ten vyšší výběr daní to nezajistí. Bude to akorát další byrokracie a náklady, které stát budou zbytečně zatěžovat, a samozřejmě, bohužel, i ty drobné podnikatele."

Doležalův stranický kolega, poslanec Michal Doktor tvrdí, že pokud normu schválí i Senát a podepíše ji prezident republiky, bude šokem i pro ty, kteří už dnes pokladny používají.

"Jejich registrační pokladny totiž neodpovídají tomu, co chce zákonodárce. Myslím si, že ten zákon je zbytečný, nepřinese do státního rozpočtu ani korunu navíc, bude potřebovat další úředníky a v konečném důsledku se ukáže, že správa té daně a vymáhání toho zákona bude dražší než výběr peněz."

Ani podnikatelé nejsou z přijetí tohoto zákona nadšeni. Protestují kvůli tomu, že pokladny s pamětí, která zaznamenává všechny operace, jsou příliš drahé. Předseda Hospodářské komory Jaromír Drábek proto věří, že Senát by rozhodnutí poslanců o povinných registračních pokladnách s fiskální pamětí mohl ještě zvrátit.

"Protože to bude znamenat jednak zvýšené náklady pro podnikatele, jednak zvýšené nároky na počet kontrolních pracovníků, kteří budou obcházet ty pokladny, kontrolovat jejich zapečetění, jednak se předpokládá, že ty pokladny budou moci opravovat jenom k tomu pověřené firmy. Jsou to prostě další a další složitosti, které nijak výrazně nezlepší výběr daně."

Ani s možností falšování údajů to asi nebude slavné. Například šéf Sdružení podnikatelů České republiky Bedřich Danda soudí, že "žádný přístroj nedokáže uhlídat člověka", což dokumentoval tím, že ani zavedení taxametrů nezabránilo některým taxikářům v okrádání klientů nebo neplacení daně.