Založit v Německu vlastní firmu není složité, tvrdí bývalý český konzul v Mnichově

Manželé Blanka a Zdeněk Fajkusovi, foto: autorka

Německo patří k těm zemím Evropské unie, které si svůj pracovní trh vůči unijním nováčkům přísně chrání. Němci spolu s Rakušany trvají na tom, že přechodné období, kdy si čeští zaměstnanci nemohou hledat práci u našich sousedů, potrvá nejméně do roku 2007. Přesto však Češi v Německu pracovat mohou - stačí si zde založit firmu a podnikat.

Manželé Blanka a Zdeněk Fajkusovi,  foto: autorka
Důkazem je bývalý český konzul v Mnichově Zdeněk Fajkus.

"Pracoval jsem tady čtyři roky v diplomatických službách hlavně v oblasti ekonomie. Potom jsem se rozhodl, že zkusím tu výzvu, která přišla s naším členstvím v Evropské unii, a že v projektech, které tu byly zahájeny, budu nějakým způsobem pokračovat na soukromé bázi. Budu se snažit být jakýmsi mostem mezi českými a německými firmami hlavně v oblasti hospodářství,"

říká bývalý diplomat. Kromě běžných obchodních kontaktů se Zdeněk Fajkus zaměřuje na projekty, jako jsou například optimalizace výroby nebo logistika. Zajímá se však i o obnovitelné druhy energie, větrné elektrárny, solární energetiku nebo perspektivní technologie jako využití vodíku. Spolupracuje i na projektech, na kterých se finančně podílí Evropská unie. Větší iniciativu v hledání společných programů zatím podle něj projevují podnikatelé z Bavorska, Češi s nimi však rychle nacházejí společnou řeč. Zdeněk Fajkus při přípravě společných projektů nenarazil na problémy ze strany úřadů:

"Na německé straně jsem byl přijat takovým způsobem, že mne to až překvapilo, skutečně přátelsky. Mohu ale zároveň potvrdit, že i na české straně, kde jsem také musel jednat s úřady, se situace velice rychle zlepšuje. Řekl bych, že po stránce administrativní a byrokratické tu žádný větší problém nevidím."

Problém podle Zdeňka Fajkuse nebyl ani se založením vlastní poradenské a zprostředkovatelské firmy, která se zaměřuje na země střední a východní Evropy.

"Já jsem předpokládal, že se budu muset prokousat řadou předpisů, že budu muset absolvovat neuvěřitelné byrokratické procedury, vyplnit tisíce formulářů. Není to pravda, Pokud jsem tak říkajíc podnikatelem na volné noze, jsou ty formality relativně jednoduché. V podstatě jsem vyplnil dva tři poměrně jednoduché formuláře, dostal jsem tu běžné povolení k pobytu pro občana Evropské unie, což je vyloženě formalita, a posléze jsem se musel přihlásit na finanční úřad jako plátce daně. Tím v podstatě veškerá administrativní činnost skončila a mohl jsem se dát do práce."

Pro zaměstnance z Česka je však německý pracovní trh dosud uzavřen. Výjimkou jsou lékaři, zdravotní sestry nebo programátoři, o které je u našich sousedů velký zájem. Pracovat "načerno" například ve stavebnictví se ale Čechům podle Zdeňka Fajkuse rozhodně nevyplácí. Platí zde totiž velmi přísné předpisy, které takovou práci znemožňují.