Zámek Kynžvart

Le château de Kynzvart

Tentokrát se společně se Zdeňkou Kuchyňovou vydáme na státní zámek Kynžvart, který byl tento měsíc po rozsáhlé rekonstrukci slavnostně otevřen.

Zámek Kynžvart | Foto:  Ivana Vonderková,  Radio Prague International
Zámek Kynžvart patřil až do roku 1976 mezi nejnavštěvovanější památkové objekty v České republice. Ročně sem přišlo přes 150 tisíc hostů. V polovině osmdesátých let však byl uzavřen a kompletně vystěhován z důvodů rekonstrukce vyvolané rozšířením dřevomorky. Po téměř deseti letech byl částečně zpřístupněn, ale finanční prostředky Památkového ústavu ze státního rozpočtu nestačily na dokončení obnovy této unikátní historické památky. Evropská unie proto prostřednictvím programu Phare poskytla 939 tisíc EUR, což je téměř 35 miliónů korun a restaurátorské práce mohly pokračovat. Unikátem také je také skutečnost, že zámek je bezbariérový. Na jeho úpravách měl výrazný podíl plzeňský akademický malíř Jaroslav Šindelář, jehož úkolem bylo udělat celkový průzkum téměř 6 tisíc metrů čtverečních fasád. Měl objevit všechny stavební fáze původně renesančního zámku, který byl vystaven v polovině 16. století. Památkáři uvažovali také nad barevností zámku. Zámek Kynžvart - reprezentační letní sídlo kancléře Metternicha se v průběhu 19. století stalo vyhledávaným cílem návštev lázeňských hostů z nedalekých Mariánských Lázní, Františkových Lázní a Karlových Varů. K zámku patřil i překrásný park, kde mohli jeho hosté příjemně oddychovat. Právě i okolí zámku muselo projít rekonstrukcí. Na zámku jsou také vynikající umělecké sbírky. K vrcholným dílům patří čtyři pozdněgotické deskové oltářní obrazy německého malíře Bernarda Strigela z roku 1510, predstavující legendu o nalezení sv. Kříže.
Knihovna,  foto: Archiv Radia Praha
Interiéry zámku doplňují empírové dekorativní vázy a podstavce z malachitu, alabastru a mramoru. Také kancléřova knihovna patří mezi nejvýznamnější šlechtické knihovny v České republice. Obsahuje přes 12 tisíc titulů. Mezi 160 rukopisy je například i unikátní zlomek Pěti knih Mojžíšových z přelomu 8. a 9. století. Nyní se všechny sbírky vrátily do důstojného a krásného prostředí. Jaroslav Šindelář zažil při jeho vytváření těžké i krásné chvíle. Tolik malíř Jaroslav Šindelář, který se podílel na rekonstrukci zámku Kynžvart, který stojí za to navštívit. Určitě nevynechejte například Kabinet kuriozit - jedno z nejstarších muzeí v Evropě. Jeho součástí jsou i osobní předměty známých osobností - cestovní hodinky krále Matyáše Korvína, turecký amulet lorda Byrona, modlitební knížka francouzské královny Marie Antoinetty či převlečník vévody Wellingtona. Muzeum obohatily i některé staroegyptské památky, které dostal kancléř Metternich v roce 1825 od Muhammada Álího, osmanského místokrále Egypta.

10
50.004167000000
12.605556000000
default
50.004167000000
12.605556000000