Zamíří řídící centrum Galilea do Prahy?

Photo: ec.europa.eu

V systému Galileo je jasno. Evropský navigační systém vybudují firmy z Německa, Francie a Itálie. Rozhodla o tom Evropská komise na základě výběrového řízení.

O systém Galileo se silně zajímá i ČR. Ta se snaží přesvědčit Brusel, aby jeho řídící centrum umístil v Praze - Holešovicích. Vládní zmocněnec pro systém Galileo, Karel Dobeš, je v této věci optimistou.

"Šance, které máme dnes, jsou nejvyšší od roku 2006. Potřebujeme, aby španělské předsednictví zařadilo problém sídla GSA na program rad ministrů Evropy v tomto roce. O to se snaží naše politika."

Hlavním soupeřem ČR o umístění centrály bylo Nizozemsko. Nyní se však ze soků mohou stát partneři. Kvůli bezpečnostním hrozbám totiž EU uvažuje o tom, že by řídící centra byla minimálně dvě.

"Když se plánovalo GSA, tak byla jiná bezpečnostní situace - terorismus neexistoval. Je logické, že skupiny 2 x zhruba 10 lidí by měly sedět jinde, aby se v případě nějakého útoku nenarušil celý systém. My tím získáme především o mnoho nižší náklady na vybudování centra."

Aktuální situace však Holanďanům úplně nenahrává. Velký zájem totiž mají i evropské velmoci.

"Teď by podle současného projektu bylo v Praze administrativní centrum a bezpečnostní a monitorovací centra by byla v Anglii a Francii."

Tato varianta se Dobešovi zdá jako nejpravděpodobnější.

"Je velmi reálná. Také jednáme s Anglií, Francií a Itálií, které tuto variantu navrhly. Jednáme i s dalšími zeměmi, které nás podporují. Malta a Slovinsko dostaly své agentury a pokud se EU bude držet svého názoru, že nové agentury půjdou do nových členských zemí, tak bychom měli uspět."

Evropský navigační systém Galileo by měl být spuštěn v roce 2014. Konkurenci však nemá pouze v americké GPS, ale od úterka i v ruském systému GLONASS.