Zápasníci na mistrovství Evropy v Bělehradě neuspěli

Brankář Olomouce Martin Vaniak zachraňuje situaci po útoku Karla Poborského ze Sparty Praha (vlevo) v utkání první fotbalové ligy v Praze na Letné, kde 24.5. Sparta remizovala se Sigmou Olomouc 1:1, foto: ČTK

Konec nejvyšší české fotbalové ligy provází nejen bezprecedentní násilí, ale i zmatky. Sparta mohla v sobotu na Letné oslavit další titul, remíza s Olomoucí však oslavy odložila až na poslední kolo do Zlína. A čeští zápasníci se o víkendu zúčastnili mistrovství Evropy v Bělehradě. Se sportovní rubrikou je připraven Herbert Brynda.

Brankář Olomouce Martin Vaniak zachraňuje situaci po útoku Karla Poborského ze Sparty Praha  (vlevo) v utkání první fotbalové ligy v Praze na Letné,  kde 24.5. Sparta remizovala se Sigmou Olomouc 1:1,  foto: ČTK
Incident při pražském fotbalovém derby mezi Spartou a Bohemians se dočkal dohry u ligové komise Českomoravského fotbalového svazu. Rozhodnutí znělo jednoznačně: nedohraný zápas je s výsledkem 3:0 kontumován ve prospěch Sparty. To znamenalo, že se Sparta mohla cítit mistrem ligy a naopak šance na záchranu Bohemians se dostaly jen do velmi teoretické roviny. Proto se ligová komise fotbalového svazu rozhodla vyhovět přání Sparty a rozhodla, že může být jejím hráčům po zápase s Olomoucí předán pohár vítěze ligy a zlaté medaile. Jenže laxně hrající domácí uhráli jen bod za remizu 1:1 a připravený pohár i medaile byly zase uschovány. Proč? V případě, že by se totiž proti rozhodnutí ligové komise Bohemians úspěšně odvolali a opakovaný zápas neprohráli, pak jejich naděje na první ligu v sezóně 2003/2004 stále žije a o případném titulu pro Spartu by rozhodovalo skutečně až poslední kolo. Kdy bude konečně jasno, jsem se zeptal generálního sekretáře ČMFS Petra Fouska:

"Odvolací lhůta je podle řádu patnáct dnů; v případě, že by se Bohemians odvolali, zatím jsme odvolání neobdrželi. Kdy by pak případně zasedla odvolací a revizní komise, o tom bych nechtěl spekulovat, neboť to je v kompetenci ORK. Podle řádů na to prostě Bohemians mají právo."

Na konečnou podobu ligové tabulky, tedy na mistra i sestupující, si tedy bude muset fotbalová veřejnost počkat o něco déle, než čekala.


O víkendu se v Bělehradě sešla na mistrovství Evropy špička řeckořímského zápasu. Mezi závodníky nechyběli ani čeští reprezentanti. Před začátkem šampionátu jsem o situaci v zápasu hovořil s legendou tohoto sportu Petrem Kmentem a trenérem českého reprezentačního výběru Ervínem Vargou. Petr Kment za svou kariéru získal deset medailí z nejvyšších světových soutěží, zúčastnil se tří olympiád a patnáct let reprezentoval Československo. Dnes pracuje ve Svazu zápasu České republiky a podotýká, že zápasníky vloni zaskočil protivník, na něhož zkrátka neměli - záplavy:

"Poškodily značně zejména reprezentaci České republiky, protože reprezentace, která existuje v mužské a ženské kategorii, je v podstatě z devadesáti procent koncentrována v Praze a příprava probíhala v areálu ve Stromovce. A ten se stal velkým jezerem, bylo tam až sedm metrů vody. Je možné se tam podívat, ale není možné tam trénovat. Statik nám teď řekne, co se s tím dá dělat, jestli opravit, nebo zbourat."

Tedy podmínky pro přípravu na vrcholné soutěže jistě nikoli záviděníhodné. Avšak resort ministerstva vnitra, pod něhož zápas spadá, se přeci jen o sportovce postaral, byť provizorně:

"V tomto okamžiku se příprava odehrává, je-li v Praze, v Muzeu Policie ČR. Díky pochopení jeho ředitelky, paní doktorky Machutové, jsme tam získali až do konce roku 2004 zázemí, to znamená, že olympijská příprava by měla proběhnout v tomto zařízení. Takž jsme rádi, ale do konce příštího roku se budeme snažit, pokud to půjde, aby se Stromovka znovu zprovoznila."

...říká Petr Kment. Na průběh přípravy českých reprezentantů na mistrovství Evropy jsem se zeptal jejich trenéra Ervína Vargy; povodňový leitmotiv však zůstává:

"Kdybych to měl shrnout, tak příprava probíhala podle hodně improvizovaného plánu. Od povodní jsme nesehnali odpovídající podmínky pro přípravu. Mám na mysli konkrétní a jednoduchou věc: zatím jsme nezískali prostory, kde bychom mohli rozvinout jednu olympijskou žíněnku. Takže z tohoto hlediska byly, jsou a budou celkem velké problémy. A budou trvat do doby, než dostaneme odpovídající halu, kde by se naši borci mohli připravovat dle pravidel a na standardních žíněnkách."

Ovšem následky velké vody nebyly jediným neštěstím, které české zápasníky potkalo. O vlivu mezinárodní politiky na sport by mohl Ervín Varga vyprávět:

"Měli jsme připraveny čtyři mezinárodní turnaje Grand Prix kategorie A, ale hned na počátku roku nám vypadla Velká cena Švédska. Turnaj v Maďarsku jsme absolvovali, ale závěrečná rána prověrce našich sportovců přišla v podobě turnaje v Jugoslávii, v Bělehradě. Ve čtvrtek jsme měli cestovat, už jsme byli v podstatě na cestě, ale ve středu zavraždili Zorana Djindjiće a naše nadřízené orgány nám kvůli výjimečnému stavu cestu nedoporučili. A čtvrtý turnaj, který jsem měl v záloze, to byl turnaj v Egyptě. V den, kdy se mělo zápasit, se stěhovala naše ambasáda. Turnaj se sice uskutečnil, ale kvůli politické situaci bez našeho týmu, který na něj nevycestoval. Místo těchto turnajů jsme chlapcům naordinoval mezinárodní soustředění, která probíhala v Maďarsku a v Polsku. Jak se to odrazí, se dozvíme za pár dní."

Českou republiku na mistrovství Evropy reprezentovalo pět závodníků: Petr Švehla do 55 kg, Tomáš Sobecký do 66 kg, Filip Soukup do 84 kg, Marek Švec do 96 kg a David Vala v hmotnostní kategorii do 120 kg. A v Bělehradě nakonec dosáhl nejlepšího umístění benjamínek Tomáš Sobecký, který ve své kategorii skončil na 10. místě, Švec skončil dvanáctý, Švehla se Soukupem šestnáctí a Vala sedmnáctý. Naděje trenéra Vargy, že by Češi mohli z Bělehradu přivézt medaili, se tedy nenaplnily. Zápasníky čeká na podzim mistrovství světa v Paříži, které rozhodne i o olympijské nominaci. Doufejme, že se čeští reprezentanti budou moci na šampionát připravit v lepších podmínkách, získat medaile a navázat tak zlaté časy českého zápasu.