Zásahům police v roce 1989 velel i pražský radní

Pavel Přibyl, foto: ČTK

Odstoupivší šéf Úřadu vlády Pavel Přibyl není jediným vysoce postaveným mužem, který v roce 1989 velel policejním zásahům proti demonstrantům. Stejnou funkci velitele roty policejní pohotovostní jednotky zastával i pražský radní Jan Slezák, který nyní kandiduje za sociální demokracii na post náměstka primátora. Pokračuje Josef Kubeczka.

Pavel Přibyl,  foto: ČTK
Telefonicky jsem se spojil s bývalou disidentkou, přímou účastnicí protikomunistických demonstrací v roce 1989 a nyní komentátorkou Lidových novin Petruškou Šustrovou, abych se zeptal, jak ona tato fakta hodnotí.

"No, to je samozřejmě nepříjemné, ale já myslím, že to poukazuje na chybu v mechanismu, protože se domnívám, že strany by měly kandidovat jenom lidi, kteří mají minulost nedotknutou, ne tolik pošramocenou. Po pravdě řečeno, každý asi něco v minulosti máme, i když to jsou spíše osobní věci. Soudím, že lidé, kteří takto silně, takto nápadně vystoupili na potlačování demokratických práv, samozřejmě nemají v demokratickém aparátě působit. Lustrační zákon je v tomto ohledu nedokonalý, protože vůbec nepostihuje to, že někdo byl policista."

Jan Slezák se netají tím, že v roce 1989 velel jednotce, která demonstrace tvrdě potlačovala. Dokonce v Rudém Právu z 20. listopadu 1989 hájil zásah svých kolegů na pražské Národní třídě. Může člověk s takovým morálním profilem dnes působit v exponované veřejné funkci?

"Jak vidíme, bohužel může. Já to považuji za strašně nesprávné a myslím si, že by občané měli proti tomu nějak protestovat. Rozdíl mezi panem Slezákem a panem Přibylem je ale v tom, že pan Slezák je ve funkci volené, to znamená, že nemá nadřízeného, který by ho mohl odvolat. Jenom politickou stranu, ale já myslím, že ani politická strana nemůže odvolat demokraticky zvoleného radního. Ta chyba vlastně začala daleko dřív. Upřímně řečeno trochu pochybuji, že člověk, který hájil ten zásah, ačkoliv už všichni věděli, jaká to byla krutá, nesmyslná snaha režimu potlačit lidi, asi těžko v sobě najde tolik morální síly, aby odstoupil."

Lze podle Vás nějak zabránit tomu, aby se lidé s podobnou minulostí jako Pavel Přibyl či Jan Slezák zastávali tak vysoké funkce?

"Pokud jde o vysoké funkce ve státní správě, tam tomu samozřejmě zabránit lze. Tam lze zkontrolovat, zda bezpečnostní prověrka, kterou člověk ve vysoké jmenované funkci musí mít, proběhla řádně. To by se teď mělo zkontrolovat, a já doufám, že opozice se o to bude snažit. Pokud jde o volené funkce, tam jediné, co se dá dělat, je, aby voliči důsledně chtěli vědět, koho volí. Vzhledem k tomu, že v tomto státě chce pětina lidí podle průzkumů volit komunisty, ačkoliv se zcela nepochybně podíleli na potlačování práv a svobod, tak jsem k tomu postoji voličů a k jejich důsledné kontrole skeptická. Pochopitelně, aby si strana uchovala dobrou pověst, aby mohla být veřejně pokládána za demokratickou stranu, tak by především měla minulost kandidátů zkoumat ona sama."

Myslíte si, že je to reálné?

"Obávám se, že nikoli. Obávám se, že ten stranický život je natolik propleten různými zásluhami a úsluhami, že ta minulost jde do pozadí. Já se obávám, že za patnáct let se nám tady nepodařilo vytvořit prostředí, kde by ten člověk byl automaticky považován za osobu, která se nehodí, která není způsobilá,"

...soudí bývalá disidentka Petruška Šustrová.