Zavlekov na Šumavě představí krásu kamene

V malém pošumavském Zavlekově má vzniknout muzeum kamenictví. Bude sídlit v historické budově ze 17. století - čtyřpodlažním špýcharu, který je v centru obce. Tohle řemeslo má v Zavlekově 180ti letou tradici. Vesnice se teď chystá požádat o dotaci z Programu rozvoje venkova.

Kamenictví jako řemeslo je náročné. Vyžaduje zručnost i dobrou představivost. Práci mistrů kameníků ukazují krásné gotické portály, kašny, pomníky i moderní sochy. V Zavlekově mají výrobky z kamene 180ti letou tradici. A mají se opět stát velkým turistickým lákadlem v této oblasti. Nedaleko Zavlekova totiž sídlí dva velké kempy. Jsou tu i cyklistické stezky do Klatov a Sušice a hipostezky ze Šumavy na Českobudějovicko. Jak uvedl pro Radio Praha starosta Zavlekova Vladislav Vaňourek, kamenictví tu má tradici, protože je tu podloží velmi kvalitní žuly.

"Už odnepaměti se tady lidé živili zpracováním žuly na různé předměty, jako obrubníky, zárubně dveří, schody, dlažba a podobně."

Máte v Zavlekově nějakou kamenickou zvláštnost, která se vám obzvlášť líbí?

"Máme zde v kostele křtitelnici, která je ze žuly. Je zde také památný kříž, to je také výroba místních kameníků a pak různé křížky v okolí. V Hrádku u Sušice jsou rámy oken také z místní žuly."

Funguje ještě dneska v Zavlekově nějaký lom?

"Ano, funguje lom v Tužicích, kde se vyrábějí kostky a pak ještě existuje lom ve Smrčí."

Lom v Tužicích oslavil loni 100 let od svého založení. Kamenolomy fungovaly v zavlekovském regionu od roku 1832, například v Suché, ve Smrčí a Velenovech. Zavlekovští kameníci dělali i kašny v okolí. Budoucí muzeum má už desítky exponátů. Například portály, zárubně, obrubníčky. Nástroje a kovářskou výheň zapůjčí skanzen v Chanovicích. Muzeum kamenictví vyroste v bývalém špýcharu ze 17. století. Špýchar stojí v centru obce, byl vybudován z bývalé tvrze a je to poměrně velká čtyřpodlažní budova s celkovou plochou kolem 300 metrů čtverečních.

"Dole bude nějaké zázemí a expozice těžších kusů. V prvním patře by byly ukázky starých prací kameníků z dob minulých až do dnešní doby. Chceme přiblížit i pár zaniklých lomů."

Návštěvníci se tu dozví vše o historii kamenictví, bude tu i centrum pro děti. Obec už za pomoci Plzeňského kraje opravila střechu a nyní se chystá požádat o dotaci z Programu rozvoje venkova na stavební úpravy a přípravu expozice. Starosta Vladislav Vaňourek počítá, že do unikátního muzea kamenictví, kterých je v republice jako šafránu, zavítají první návštěvníci v roce 2013 nebo 2014. Kamenictví se ale snaží propagovat už teď, vydali o něm knížku.

"V ní najdete geologické složení na Zavlekovsku, jsou tu způsoby kamenického řemesla, kašny, i krásné žulové zárubně, i vchod do hrobky hrabat Taaffeů u sv. Antonína."

Vybudování muzea je pro obec, která má 450 obyvatel a roční rozpočet pět milionů, velká akce. Podobná muzea jsou v Česku ještě ve Světlé nad Sázavou, kde je i kamenická škola a v Žulové v Rychlebských horách.