Ze slovenské situace by mohlo profitovat Česko

Róbert Fico (uprostřed), foto: ČTK

Zatímco designovaný český premiér Mirek Topolánek má hotový návrh personálního složení vlády, na sousedním Slovensku, kde se konaly volby o dva týdny později, se ve středu teprve zrodila nová vládní koalice. Její sestava ale vyvolává spoustu různých otázek. Mezi nimi tu, jaký význam a dopad bude mít slovenská situace na Českou republiku.

Róbert Fico  (uprostřed),  foto: ČTK
Šéf slovenské strany Směr - sociální demokracie Róbert Fico se rozhodl, že vstoupí do vlády s Lidovou stranou - HZDS Vladimíra Mečiara a Slovenskou národní stranou Jána Sloty. I bývalý komunista Fico, dosud nepoznamenaný účastí v jakékoliv vládě, dlouhodobě čelí nálepce populisty. S mnohem horší pověstí se ale potýkají jeho noví partneři.

Vladimír Mečiar jako premiér závažně porušoval ústavu, což konstatoval i jím samým jmenovaný soud. A podíl jeho spolupracovníků na únosu a vraždě nebyl nikdy objasněn, protože na související trestné činy udělil Mečiar amnestii. Ján Slota zase reprezentuje xenofobní nacionalizmus, který například upírá politická práva etnickým Maďarům na jižním Slovensku. Neblahé důsledky pro pověst Slovenska a nepříjemnou situaci dokonce i pro evropské socialisty to bude znamenat například podle politologa Jeana-Michela De Waelea z Institutu evropských studií na Svobodné bruselské univerzitě. Podle něj i tehdy, když Mečiar a Slota osobně nebudou členy vlády.

Ján Slota,  foto: ČTK
Nejasné je zatím ekonomické směřování příští vlády, ale své důsledky přináší už teď, a s možným dopadem i na Česko. Nejistota vede k oslabení slovenské koruny, tvrdí ekonom Raiffeisenbank Aleš Michl a dodává, že situace na Slovensku přispěje i k oslabení české koruny. Z jiného pohledu by ale slovenské problémy mohly Česku pomoci. Pokud by Fico opravdu realizoval sliby o rušení reforem a Slovensko by přestalo být atraktivní pro investory a podnikatele, mohly by z toho profitovat sousední země, myslí si komentátor bratislavského deníku SME Ivan Štulajter.

"Ja si myslím, že Róbert Fico sa rozhodol pre taký typ vládnej koalície, ktorá mu relatívne rozväzuje ruky práve v tom, aby mohol realizovať svoj ekonomický program. Podľa analytikov je problematický práve z toho dôvodu, že nie sú tam domyslené rôzne kroky, ktoré sa týkajú udržania rozpočtovej rovnováhy, čeleniu narastajúcej inflácii, a práve tieto pochybnosti o realizme programu Smeru vyvolávajú pochybnosti o tom, či bude vôbec možné udržovať nejaký relatívne stabilný výmenný kurz, či Slovensko v roku 2009 vstúpi do eurozóny. Z tohto hľadiska samozrejme môže takýto typ hospodárskej politiky, pokiaľ sa bude realizovať, odstrašiť budúcich investorov, a na tom samozrejme môžu profitovať krajiny ako je Česko, Poľsko a Maďarsko, ktoré budú z tohto hľadiska konkurencieschopnejšie a atraktívnejšie pre zahraničný kapitál. Ale to je samozrejme zatiaľ len uvažovanie alebo špekulovanie, pretože vládny program zatiaľ nie je napísaný."

A jaké budou vztahy mezi nástupnickými republikami bývalého Československa, když ve vládě usednou nacionalisté? Podle vyjádření politologa Zdeňka Zbořila pro ČTK je Fico pragmatik a bude se snažit, aby neohrozil pověst vlády v zahraničí.

Podobně opatrný byl ve svém hodnocení také Ivan Štulajter. Jak ale uslyšíte, bouřka v době nahrávání rozhovoru ho vyprovokovala k přiznání, že novou vládní koalici nevnímá pozitivně a atmosféru v Bratislavě považuje za ponurou:

"Ja si myslím, že Róbert Fico sa bude maximálne snažiť o to, aby Slotu a Mečiara dostal do izolácie, to znamená, aby ich prítomnosť vo vláde, hoci nepriama, nebola prekážkou dobrých vzťahov Slovenskej republiky voči Českej republike a iným štátom, otázkou samozrejme je, či sa Róbertovi Ficovi také niečo voči týmto dvom, určite skúseným politikom podarí."

"Ako českí poslucháči počujú, v Bratislave sa ja pokazilo počasie, akurát hrmí, takže má to taký signifikatný rámec. V Bratislave je tma, zamračené, hromy-blesky, prší, a tá atmosféra je úplne ponurá. Akoby nejakým spôsobom súvisela s tým, čo sa stalo na politickej scéne... aj keď to zrejme asi nesúvisí."