Ze státních služeb má odejít 29 tisíc lidí

Státní zaměstnanci se dočkají vyšších platů. Vláda totiž schválila rozšíření platového tarifního systému z 12 na 16 tříd. Zvýšení platů má však zároveň v dalších třech letech provázet masivní propouštění. Ze státních služeb má odejít na 29 tisíc lidí. Podrobnosti má Zdeňka Kuchyňová.

Vláda změnou mzdových tarifů vyslyšela naléhání ministra práce Zdeňka Škromacha, ale s dalším, mnohem radikálnějším požadavkem ministr zatím neuspěl. Jde o rozhodnutí, zda zachovat aslespoň polovinu ze 13. a 14. platů. V případě jejich zrušení, by změna systému nepřinesla podle odborů kýžený efekt. Lidé by totiž i po zařazení do vyšších platových tříd, měli bez těchto dodatečných platů, roční příjem často menší než před tím. Školské odbory navíc zachováním těchto platů podmiňují odvolání stávky plánované na začátek září. Pokud by vláda vyslyšela požadavky odborů, přišlo by to státní pokladnu na dalších 6 miliard korun, které zatím nemá kde vzít. Ministři nakonec odsunuli definitivní rozhodnutí na září.

Vláda chce ušetřit masivním propouštěním státních zaměstnanců. V příštích třech letech by mělo odejít 29 tisíc lidí, tedy 6 procent zaměstnanců. Podle šéfa resortu financí Bohuslava Sobotky je propouštění rozloženo téměř rovnoměrně mezi všechna ministerstva, až na určité výjimky.

"Například resort ministerstva spravedlnosti nemůže uspořit místa soudců nebo státních zástupců a u ministerstva vnitra nebude docházet ke snížení počtu policistů nebo hasičů. Výjimka byla uplatněna také u Akademie věd, kde to krácení je nikoliv 6 procent, ale 3 procenta. Některé resorty naopak do tohoto systému přispívají většími škrty, než je těchto šest procent, to je například resort ministerstva obrany nebo resort ministerstva financí."

Propouštění vyvovalalo ve vládě ostrou diskusi. Absolutně nejvíce lidí by mělo opustit resort školství, a to přes 14 tisíc. Armádu opustí 8 tisíc lidí, tři tisíce rezort financí a tisíc ministerstvo spravedlnosti. Podle Aleny Vondrové, zástupkyně odborů v rozpočtové a příspěvkové sféře, však propouštění u některých profesí efekt napřinese, jako například u vězeňské služby.

"Je tady napsáno, že musí být propuštěno zhruba 860 lidí. To půjde na úkor toho, že budu muset platit přesčasovou práci dozorců, protože ty věznice musí být dostatečně hlídány."

Půl milionu lidí pracujících pro český stát je srovnatelné s počtem zaměstanců firmy McDonald's na celém světě. Přitom jen ministerstvo financí dává práci tolika lidem jako celý ostravský uhelný gigant OKD. Pro státní zaměstnance je propouštění bolestivé i proto, že mají dobré platy. Letos totiž vychází průměrný plat ve státní správě na 24 tisíc korun, což je o deset tisíc více, než je celorepublikový průměr. Ministr financí Bohuslav Sobotka počítá s tím, že propouštění přinese značné úspory.

"V minulých letech probíhal trend postupného zvyšování počtu zaměstnanců ve veřejném sektoru. Vláda tento trend obrací a směřuje ke štíhlejšímu a efektivnějšímu státu. Během těch tří let to budou úspory v řádech několika miliard korun."

Počtem lidí pracujících pro stát se Česko řadí ve střední Evropě k mírnému nadprůměru. Podíl státních zaměstnanců na celkový počet práceschopného obyvatelstva dosahuje zhruba 14 procent. V sousedním Rakousku je to asi 11 procent, v Německu a Nizozemsku po 10 procentech.