Zelené povede dál Beránek, s kritiky za zády

Jan Beránek (Foto: ČTK)

Stranu zelených dál povede předseda Jan Beránek. Beránkův protikandidát Petr Štěpánek, který ve volbě předsedy neuspěl o pouhých devět hlasů, se stal místopředsedou zelených pro zahraničí. Víkendovou volbou nového předsednictva vyvrcholily spory o styl vedení strany.

Jan Beránek  (Foto: ČTK)
Stranu zelených dál povede předseda Jan Beránek. Beránkův protikandidát Petr Štěpánek, který ve volbě předsedy neuspěl o pouhých devět hlasů, se stal místopředsedou zelených pro zahraničí. Víkendovou volbou nového předsednictva vyvrcholily spory o styl vedení strany. Vnitrostranická tzv. otevřená platforma vyčítala Beránkovi potlačování menšinových názorů. Beránek v kandidátské řeči slíbil, že jako předseda bude pečovat o vnitřní politickou kulturu, zasadí se o utlumení vnitrostranického konfliktu a bude spolupracovat s lidmi "z druhého břehu".

Zatelefonoval jsem Janu Beránkovi a zeptal jsem se ho, v čem z jeho pohledu spočívá jádro sporu, který Zelené štěpí na dva tábory.

"Z mého pohledu spočívá v tom, že různí lidé ve Straně zelených měli různé představy o tom, jak prosazovat politiku. Především ale si myslím, že ten spor je v této chvíli za námi. Sjezd rozhodoval o koncepci dosavadního vedení. Potvrdil mě ve funkci předsedy a potvrdil tím kontinuitu strany. Zároveň do vedení zvolil i lidi s jinými názory, čili já se domnívám, že sice to bylo obtížné, ale máme za sebou první fázi, důležitou v tom, že se našla nějaká půda... půdorys dohody a spolupráce."

Ta druhá frakce, která je k vám kritická, tzv otevřená platforma, vám vyčítá autoritářské chování, potlačování menšinových názorů. Můžete říct, jak protblémy tohoto typu budete řešit, jak budete zlepšovat komunikaci?

"Já myslím, že už je zlepšená, Otevřená platforma se rozpustila asi před měsícem s tím, že konstatovala, že vnitrostranický boj, který se před sjezdem odehrává, už je podle platných pravidel, a během sjezdu samotného rovněž moji odpůrci konstatovali, že je všechno v pořádku. Já se domnívám, že sjezd potvrdil, že ve straně nejsou takto vyhrocené názory a já se domnívám, že to byla věc nafouknutá, protože se to odehrávalo v předsjezdovém období, kdy se kritika zveličuje, protože lidé chtějí prosadit změny ve vedení."

Jan Beránek  (Foto: ČTK)
Zůstáváte ve funkci předsedy. Změní se nějak vás styl vedení strany?

"Můj styl se změní i nezmění. Změní se v tom, že v předsednictvu se obměnily různé tváře, takže v tom ohledu budeme hledat nový způsob práce. Což je běžné, protože když se změní tým, tak se musí nějakým způsobem znovu definovat pravidla, styl práce, i obsah toho, čemu se chceme věnovat - nějakou dohodou, koncensem. A nemyslím si, to zdůrazňuji, že jsem v minulosti v tomto dělal nějaké vážné chyby. Pochopitelně teď začínáme zčásti znovu, ale sjezd potvrdil kontinuitu a myslím si, že rozhodnutí sjezdu o tom, kdo bude předsedou, potvrzuje, že ta ktirika, kterou vůči mně někteří členové vznášeli, nebyla tak většinová a nebyla tak závažná."

Ekolog Ivan Dejmal, bývalý ministr životního prostředí, patří k Beránkovým kritikům. V čem vidí jádro vnitrostranického sporu on?

"Jádro sporu spočívalo v tom, že Beránek s Patočkou v pozadí v jednu chvíli mysleli, že mohou vzít všechno, že jim stačí volební vítězství a že se nemusejí o politice strany dohadovat, že je důležité mít 51 procent nikoliv koncensus. To bylo jádro sporu."

Jan Beránek byl potvrzen ve funkci. Změní se podle vás něco?

"Změní se určitě, v předsednictvu teď vlastně nemá Beránek své nohsledy, ale má tam tři velmi silné osobnosti, Danu Kuchtovou, Petra Štěpánka a Martina Bursíka a již nepůjde rozhodovat většinou, i když teoreticky jí disponuje, ale v osobnostech jí nedisponuje. Bude vlastně muset udělat to, co měl udělat už dávno: o všem vést diskusi a rozhodovat na základě koncensu."

- říká Ivan Dejmal. Dodejme, že Strana zelených pod novým vedením hodlá v roce 2006 vstoupit do parlamentní politiky. Podle Jana Beránka spočívá hlavní voličský potenciál strany mezi mladými lidmi.