Zemědělci chystají další protesty na konec dubna

Foto: ČTK

Čeští zemědělci chystají další protesty - ve středu 29. dubna se přidají ke svým kolegům z několika zemí Evropy. Tentokrát se nebudou scházet na jednom místě, jako tomu bylo v březnu v Praze, ale na popud německého Svazu producentů mléka vyjádří nesouhlas s nízkými výkupními cenami mléka ve svých vlastních zemích. Jakou formu nátlaku zvolí čeští zemědělci?

Jan Veleba
Čeští chovatelé dojného skotu budou protestovat na několika místech. Hlavní demonstrace by měla proběhnout na dosud blíže nespecifikovaném místě spojeném se selským stavem. V přístích dnech se rozhodne o podrobnostech, říká prezident Agrární komory Jan Veleba:

"Budeme rozhodovat o formě, o prostředcích a za druhé budeme vyhodnocovat, co se stalo s našimi požadavky, které jsme vyslovili na demonstraci, která byla v Praze 12. března."

Tehdy se v Praze sešlo na 8 tisíc zemědělců z různých zemí Evropy aby protestovali proti unijní dotační politice a nerovným podmínkám. Gandalovič tam mimo jiné řekl:

"Ty podmínky, které byly vyjednány, a já jsem je nevyjednával, prostě platí, a jediné, co můžeme dělat, je účinně diskutovat o tom, aby se od roku 2013 tyto podmínky vyrovnaly."

Prezident Agrární komory v poslední době několikrát zopakoval, že ministr zemědělství Petr Gandalovič s farmáři od březnové demonstrace nejedná. České ministerstvo zemědělství přesto před nedávnem oznámilo několik opatření, která by měla postiženému oboru pomoci. Chovatelé, jejichž zvířata mají nadstandardní životní podmínky, mají mít možnost čerpat zhruba 80 milionů korun ve speciálním programu. Od roku 2010 by také měla podpora na dojnici v ČR vzrůst zhruba o 1000 korun proti současnému stavu.

Podle agrárníků jsou ovšem tato opatření nedostatečná a pomalá. Aktuální výkupní ceny mléka jsou 2-3 koruny za litr pod výrobními náklady, říká Veleba, a na mnoha místech proto už začali chovatelé vybíjet stáda krav. Jaké řešení si agrární komora představuje? Mimořádnou dotaci ve výši 300 eur na dojnici. Rozhodnutí o tomto kroku chtějí do 15. dubna.

Foto: ČTK
"Samozřejmě my nejsme tak naivní, abychom si mysleli, že teď hned oni něco dostanou, to se musí schválit v Bruselu a tak dál. Mohlo by to být rozloženo do několika let. Ale je třeba jim dát jasný signál, aby se zastavilo to vybíjení. To vybíjení totiž je na začátku. Například v Olbramovicích v okrese Znojmo se přistoupilo k tomu, že na jatka jde 400 krav."

Tento proces je podle Veleby nevratný. Jak říkají sami zemědělci, chov dobytka znamená dlouhodobé investice a přestože je možné rychle ho zničit, nelze ho už vůbec tak snadno obnovit.

Podnět k dubnové demonstraci dali chovatelé z Německa:

"My jsme dostali dopis pana Schabera, což je šéf Svazu producentů mléka Německa, který objíždí země Evropské unie a na 29.4. vyhlásili kolegové Němci den, kdy začnou celoevropské protesty. Takže my se připojíme, jsme solidární a zapadá to přesně do toho stavu, který je u nás."

Podle Veleby by mělo jít o akci menších rozměrů, než byl březnový protest v Praze.